Home Društvo U novu sezonu Neum ulazi s LED rasvjetom na plažama i šetnicama

U novu sezonu Neum ulazi s LED rasvjetom na plažama i šetnicama

SHARE

– Iznimno smo zadovoljni realizacijom ovog vrijednog prekograničnoga projekta kojim je Neum dobio LED i novu solarnu javnu rasvjetu. Ovo je velika stvar za Neum koji je spreman za novu turističku sezonu.

Dosta toga smo već odradili, a, evo, na kraju smo i projekta koji nas je povezao s regijom Zadra u Republici Hrvatskoj, istaknuo je neumski načelnik Živko Matuško na završnoj prezentaciji projekta CB-GREEN (Prekogranično – zeleno, obnovljivo i energetski učinkovito umrežavanje). Riječ je o projektu u sklopu IPA prekograničnoga programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina. Cijeli je projekt počeo 1. travnja 2015. godine i završit će 31. ožujka, a provodio se na području Zadarske županije u Hrvatskoj i Hercegovačko-neretvanske županije u BiH.

Vodeći su partneri u spomenutom projektu Grad Zadar i Općina Neum, a pridružili su im se još Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Grad Mostar, Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu – REDAH i Udruga Eko Zadar. Na prezentaciji u velikoj dvorani Grand hotela u Neumu predstavljeni su rezultati projekta vrijednog oko milijun KM. U prethodnom su razdoblju upriličene brojne radionice o temi energetske učinkovitosti te je formiran i tim za energetsku učinkovitost općine Neum i grada Mostara. Izrađen je akcijski plan energetske učinkovitosti za općinu Neum, kao i akcijski plan energetske učinkovitosti za grad Mostar, a koji svojim smjernicama predviđaju uštedu energije od 20 posto u javnom sektoru do 2020.godine.

Najveći rezultati projekta CB-GREEN za općinu Neum su izgradnja nove LED i solarne javne rasvjete u samom središtu općine. Tako je novi LED rasvjetni sustav postavljen na šetnici Surdup I, a izvršena je zamjena postojećih svjetiljki LED svjetiljkama u Ulici dr. Franje Tuđmana. Nova solarna javna rasvjeta postavljena je i na poluotoku Kleku. Razloga za zadovoljstvo nemaju samo u lokalnoj vlasti već je to jako lijepa stvar koja će uljepšati boravak u ovom jedinom bh. gradiću na moru za veliki broj domaćih i stranih gostiju koji se očekuju tijekom ove godine u Neumu.

Ranije su izgrađene i neke nove šetnice na obalnom pojasu u Neumu te su uređivane plaže, a sada će s LED rasvjetom sve to izgledati znatno drugačije i privlačnije svima koji odmor i rekreaciju traže u boravku na samoj obali u Neumu, piše Večernji list BiH.

– U BiH ima jako puno prostora za projekte iz oblasti energetske učinkovitosti. Sve nam to daje nadu i optimizam da će primjer Neuma slijediti i druge sredine u BiH. To nam je u konačnici svima cilj i tada će se vidjeti spremnost domaćih vlasti u toj borbi za ovakve i slične projekte. Raduje i podatak da su vlasti u BiH nedavno usvojile i Zakon o energetskoj učinkovitosti, istaknuo je Massimo Mina, voditelj Operativnoga odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju u Izaslanstvu Europske unije u BiH.

Na skupu u Neumu govorili su još i glavna savjetnica gradonačelnika Mostara Radmila Komadina te direktor Regionalne razvojne agencije – REDAH Ivan Jurilj. Na kraju je rečeno kako su u tijeku aktivnosti na nastavku i proširenju projekta CB-GREEN i na druga područja u BiH.