Home Društvo Berači kuka i šetači u opasnosti, u Grudama ubijene dvije zmije otrovnice

Berači kuka i šetači u opasnosti, u Grudama ubijene dvije zmije otrovnice

SHARE

– Na jednom suhozidu sam primijetio zmiju. Sunce joj je vidljivo odgovaralo, ali ju je pas uznemirio. Uznemirio se, srećom, i pas, pa sam uspio primijetiti zmiju, govori nam sugovornik koji se susreo s jednom od najopasnijih zmija u Europi. Za Grude.com stiče da je ovih dana dnevna temperatura oko 20 stupnjeva, a tako je bilo i jučer, što je više nego dovoljno da se zmije počnu izvlačiti iz škripaca i ljutina.

Drugi slučaj zabilježen je na izlazu iz Pešije. Šetajući puteljkom sa svojim psom mladić je naišao na poskoka i malo je nedostajalo da nogom stane na njega. Srećom, primijetio ga je na vrijeme i pravovremeno reagirao.

Zoolog Tino Milat tvrdi da je na našim područjima 14 vrsta zmija, a od toga su tri otrovnice. To su poskok, zatim riđovka i planinski žutokrug.

Savjetuje kvalitetnu obuću i štap ako idemo u mjesta zarasla travom. – Ako dođe do ugriza potrebno je imobilizirati taj dio tijela. Deset do 15 centimetara iznad ugriza potrebno je podvezati ranu da se uspori venska cirkulacija, ali ne pretjerano stegnuti da se arterijska cirkulacija i dalje može odvijati, istaknuo je Milat.