Home Društvo ČITLUK Održavaju čistoću i uređuju okoliš

ČITLUK Održavaju čistoću i uređuju okoliš

SHARE

Posljednjih nekoliko godina djelatnici JP Broćanac iz Čitluka poklanjaju veliku pozornost uređenju okoliša i brizi o čistoći Čitluka, Međugorja i ostalih naseljenih mjesta u Brotnju. Zahvaljujući zauzimanju Uprave i djelatnika Broćanca, čitlučka općina je među prvima u BiH u cijelosti riješila organizirani odvoz otpada iz svih sela i zaselaka. Naime, u Čitluku, Međugorju, Bijakovićima i na području triju gospodarskih zona postavljeno je 150 kontejnera zatvorenog tipa, a po svim selima i zaseocima još 200-ak otvorenih kontejnera. Djelatnici koji to obavljaju zaslužuju pohvalu jer se, zahvaljujući njima, može reći kako je općina Čitluk među uređenijim u Hercegovini.

Također se mora odati priznanje pometačima ulica i djelatnicima koji rade na uređenju zelenih površina u Čitluku i Međugorju. Djelatnicima na održavanju čistoće uvelike pomaže i prije nekoliko godina nabavljeno suvremeno opremljeno vozilo – automatski pometač ulica. Stoga se može reći da je JP Broćanac nabavom toga vozila napravio pravi potez jer se Čitluk i Međugorje sada doimaju mnogo ljepšima i urednijima. Već dugi niz godina JP Broćanac uspješno provodi akcije prikupljanja odbačenog otpada kako uz regionalne prometnice koje prolaze kroz općinu tako i uz lokalne ceste.

Te poslove uglavnom obavljaju nezaposlene osobe koje angažira JP Broćanac. Svake se godine provedu najmanje dvije do tri takve akcije, a u svakoj se prikupi više od 300 vreća staklenki, plastičnih boca, različite plastične i papirne ambalaže te ostalih vrsta različitog otpada i smeća što ga nesavjesni pojedinci, najčešće pod okriljem noći, bezobzirno iz automobila izbacuju uz same prometnice i tako zagađuju okoliš. Budući da se najviše smeća prikupi uz državnu cestu Mostar – Čitluk – Ljubuški, koja je najfrekventnija u BiH, takve akcije Broćanca za svaku su pohvalu jer poboljšavaju sliku o Brotnju i Hercegovini koju milijuni međugorskih hodočasnika uočavaju i šire diljem svijeta.

Uz to, takve akcije zasigurno pomažu da vozači, njihovi suputnici, ali i hodočasnici, konačno shvate da smeće, umjesto uz ceste, treba odlagati u kontejnere i na druga za to predviđena mjesta. Samo tako okoliš nam može izgledati mnogo ljepše, a ceste mnogo preglednije i sigurnije za promet.