Home Društvo POSUŠJE Mladi o ljepotama i povijesnim vrijednostima

POSUŠJE Mladi o ljepotama i povijesnim vrijednostima

SHARE

Nedavni posjet osnovaca iz Vira i Posušja akumulacijskom jezeru Tribistovo bio je vrijedan, zanimljiv i poticajan. Naime, posuški osnovci i srednjoškolci sve više uče i doznaju o ljepotama i vrijednostima svoga kraja. Već je dobro znano kako je posuški kraj zanimljiv po mnogočemu, pa i povijesnim nalazištima i kulturnoj baštini.

Spominje se i jako vrijedno natjecanje na razini ZHŽ-a. Naime, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta organiziralo je županijsko natjecanje za učenike OŠ o temi “Kulturna baština moga kraja”. Ciljevi su upoznavanje s povijesnim i kulturnim blagom, očuvanje i podizanje svijesti o njegovoj važnosti, prezentiranje percepcije djece u odnosu na materijalnu kulturu njihova životnog okruženja kroz likovne radove.

Jedan od ciljeva je i kroz praktičan rad učenika razviti sposobnost kreativnog likovnog izražavanja. U Posušju spominju i pobjednicu na tome natjecanju, mladu Mariju Miličević iz posuške OŠ Vranić. Školarci su ranije posjetili i grob Dive Grabovčeve, stećke i kameni most na Ričini, Blidinje i Masnu Luku te nekoliko puta Nečajno, Podbilu, Posuški Gradac i druga povijesna nalazišta.

I za Svjetski dan voda mladi su bili na prelijepom Tribistovu gdje je akumulacijsko jezero koje puno znači i za posuški, ali i hercegovački te dalmatinski kraj u opskrbi vodom. To je brdo znano i po podzemnim izvorima i prelijepoj prirodi. Mladi su spremni i već sudjeluju u zaštiti prirode eko akcijama. Ima poticaja da se u Posušju održe i eko tribine. Tako se spominju i lijepi krajobrazi, ali i uređene okućnice.

Čuvari zdravog okoliša sve više surađuju i kane pokrenuti akciju natjecanja u ljepoti okućnica i vrtova. Uz malo truda i dobrih projekata, sve može biti ljepše i bolje, ali i uz više znanja o svome kraju, poručuju mladi, ali i stariji Posušani koji se već spremaju i za svoje bogato “Posuško lito 2017.”. Ime Posušje inače se u pisanim dokumentima spominje daleke 1378., a Dan općine slavi se 15. kolovoza na blagdan Velike Gospe, zaštitnice posuške župe BZ Blažene Djevice Marije.