Home Društvo Volontirali mladi Mostara, Prijedora, Ključa i Doboja

Volontirali mladi Mostara, Prijedora, Ključa i Doboja

SHARE

Humanitarna organizacija “Altruist” iz Mostara u razdoblju od 23. do 27. ožujka u sklopu projekta “Izazov mladima za promjene” bila je domaćin mladima iz Prijedora, Ključa i Doboja. Naime, HO “Altruist” posjetili su Udruga građana (UG) “DON” iz Prijedora, UG “Topeer” iz Doboja i UG “Ključ budućnosti” iz Ključa te su skupa organizirali niz volonterskih aktivnosti u Mostaru. Prvi dan mladi, njih 22, obišli su devastirano igralište u naselju Centar 2 i bili u posjetu Mostarskim mažoretkinjama, gdje su se družili i oduševljavali se njihovim vještinama.

Zasukali rukave

Drugi dan posjeta protekao je u čišćenju i rekonstrukciji košarkaškog igrališta koje se nalazi pored prostorija HO “Altruist” – Dnevnog centra. Volonteri su, uvidjevši u kakvom se stanju nalazi igralište, “zasukali rukave” i odlučili promijeniti stanje nabolje. Očistili su igralište, apelirali na komunalno poduzeće da odveze prikupljeni otpad, obojili zaštitnu ogradu, iscrtali igralište, obojili konstrukcije za koševe i obruče i postavili nove ploče. Treći dan mladi su iskoristili da izgrade dječje igralište i završe radove na košarkaškom igralištu. U akciji su sudjelovala 42 volontera. Četvrti dan posjeta bio je predviđen za sudjelovanje u edukacijama o temi “Nenasilna komunikacija” i “Izrada suvenira i upotrebnih predmeta”. Mladi su naučili kako poštovati različitosti te kako komunicirati s drugačijima od sebe. Naučili su izrađivati suvenire i predmete uz pomoć decoupage tehnike.

Emotivan rastanak

Posljednjeg dana mladi su se osvrnuli na posao koji su uradili i sugerirali što treba poboljšati. Nakon dogovora oko skorog viđenja u Prijedoru uslijedio je emotivni rastanak. Iz HO “Altruist” naglašavaju kako je planirano da se u naselju Karašebeš postave ljuljačke i tobogan, ali zbog negodovanja stanovnika tog naselja oni nisu postavljeni. Također, za vrijeme radova u naselju Centar 2 mali broj stanara pružio je podršku volonterima, dok su ostali promatrali s nevjericom što se događa, te nisu ponudili pomoć iako je većina roditelja dovela djecu kad je igralište sređeno.•