Home Gospodarstvo VIDEO: NA PRVOM FESTIVALU KAVE, DELICIJA I ČOKOLADE Leko: Mostar će stati...

VIDEO: NA PRVOM FESTIVALU KAVE, DELICIJA I ČOKOLADE Leko: Mostar će stati bok uz bok s velikim svjetskim metropolama

SHARE

Svi čokoljupci, kavoljupci i slatkoljupci jučer i danas mogli su pronaći nešto za sebe na 1. festivalu kave, čokolade i delicija u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Organizatorica Festivala Dea Leko kazala je kako je cilj događaja na jednom mjestu okupiti proizvođače kave, čokolade i delicija koji će se predstavili i približiti krajnjim kupcima. – Svi oni koji dođu na sajam moći će, uz trošak od nekoliko maraka, kući otići s čokoladnom uspomenom kao što su čokoladna štikla, čokoladna torbica, kopačka, rakija od čokolade, ali i kozmetika od kave i čokolade, kazala je Leko, piše Večernji list BiH.

Bogat sadržaj

Leko je dodala i kako očekuje da će Festival prijeći u tradiciju, širiti se i iz godine u godinu okupljati veći broj izlagača. Mostar, kaže, treba stati bok uz bok s ostalim svjetskim metropolama kada je riječ o gastronomskoj turističkoj manifestaciji. – Mnoge svjetske metropole imaju svoje sajmove čokolade, kave ili pak delicija, a sada je došao red i na Mostar, kazala je Leko. Na festivalu su se mogli degustirati, ali i kupovatičokoladni specijaliteti, praline, domaće delicije, kolači… a posjetitelji su uživali i u espresso kavama vodećih proizvođača. Na samom ulazu u Kosaču posjetitelje je dočekala divovska Vispakova zlatna džezva iz koje su posjetitelji mogli kušati pravu bosansku kavu. Izdvojen je i poseban program za najmlađe koji su uz Micky Mousea i Minnie Mouse mogli učiti izrađivati pop-cakeove.

Dojmovi i očekivanja

Festival se održava pod pokroviteljstvom Vlade HNŽ-a, u partnerstvu s Vanjskotrgovinskom komorom BiH i Gospodarskom komorom FBiH. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a, izrazio je zadovoljstvo održavanjem Festivala, naglasivši njegov značaj, posebice u vremenu kada, kako je kazao, ljudi nemaju vremena popiti kavu s prijateljima. Herceg je podijelio s nama i svoje dojmove s prvog dana sajma.

– Probao sam nekoliko delicija. Moram priznati da su vrlo ukusne, a miris kave i okus čokolade sigurno će mnoge Mostarce ohrabriti da dođu, kušaju slastice i uživaju u ovom događaju. Na otvaranju Festivala sudjelovao je i predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić, koji je pozdravio održavanje ovakvog događaja. – Nadam se da će ovaj sajam prerasti u tradiciju koja je potrebna BiH, jer specijalizirani sajmovi značajna su karakteristika za razvoj turizma u BiH, kazao je Bojić. Po riječima predsjednika Gospodarske komore FBiH Marka Šantića, značaj ovakvih događaja je uistinu velik jer kreiraju novo tržište inovativnosti, a samim tim idu prema boljoj konkurentnosti poduzeća u ovoj branši. – Ovo je događaj koji je lijep uvod onome što slijedi idućeg tjedna na Sajmu gospodarstva. Iskreno se nadam da će ova dva sajma staviti Mostar na jednu mapu, kako turističkih tako i gospodarskih središta događanja ovakve vrste, ne samo u BiH nego u čitavoj regiji, rekao je Šantić. U sklopu događaja prvog dana bila je i prodaja dvometarske torte koju su izradili slastičari hotela Bevanda, a prikupljena sredstva bit će donirana za izgradnju Dompesa – studentskog doma za studente slabijeg imovinskog stanja, pučke kuhinje te centra za dijalog.