Home Nekategorizirano Časne sestre obilježile 20 godina od povratka u Mostar

Časne sestre obilježile 20 godina od povratka u Mostar

SHARE

U samostanu Svete Obitelji u Mostaru obilježena je 3. travnja 2017. dvadeseta obljetnica povratka u kolijevku Provincije, piše Crkva na kamenu.

Simboličan je bio datum blagoslova kapele i samostana 1997. godine. Naime, nakon što su prve sestre iz Maribora 1899. godine došle u Mostar i proživjele u njemu pedeset godina, 3. travnja 1949. morale su, zbog zakona o nacionalizaciji, napustiti samostan, kapelicu i sva dobra koja su u tom trenutku posjedovale.

20 godina poslije

Euharistijsko slavlje predvodio je vikar Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Ševo u zajedništvu s fra Antom Marićem, dugogodišnjim kapelanom samostanske zajednice. Fra Ivan, koji je i sam zaslužan za povratak sestara u Franjevačku, u uvodu u misno slavlje rekao je nekoliko povijesnih činjenica vezanih za progonstvo i povratak sestara, ali je istaknuo kako je ‘jubilej vrijeme prepoznavanja Božjega djelovanja u našemu životu, odnosno povod za proslavu i zahvaljivanje Bogu i ljudima’.

”Zahvalnost je bila glavni motiv obilježavanja ove obljetnice. Dvadeset godina poslije, sa zahvalnošću smo se željele prisjetiti i ljudi i vremena kad smo se radosno i s pjesmom vraćale u svoj samostan. Spomenule smo se svih naših dragih sestara koje su nam prethodile, od onih koje su, na ovom za nas svetom tlu, svoj život i poslanje ugradile u temelje Provincije do onih koje su u naše vrijeme živjele, djelovale i umirale. Sjetile smo se i svih naših dobročinitelja, ondašnjih i sadašnjih, bez kojih bismo u svakom pogledu bile siromašnije, a ponajviše za iskustvo Božje ljubavi i providnosti koja bdije nad nama”.

 Zajedništvo

Na kraju misnoga slavlja zahvalnost i radost zbog milosti povratka na ognjište, uz prigodne darove, izrekla je kućna predstojnica s. Petra Bagarić. Nazočne svećenike i sestre pozvala je da nakon euharistijskoga slavlja nastave zajedništvo blagujući u klaustru samostana.