Home Gospodarstvo Maslinarstvo – perspektiva za mlade u Hercegovini

Maslinarstvo – perspektiva za mlade u Hercegovini

SHARE
Maslinarstvo ima perspektivu u Hercegovini i to je podneblje u kojem masline imaju najbolje postotke nezasićenih masnih kiselina i daju ekstra djevičanska maslinova ulja izuzetne kvalitete – izjavio je Ahmed Džubur, profesor Agromediteranskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru.

–  Nagrade koje su dobili maslinari s područja južne Hercegovine na međunarodnim manifestacijama dokaz su da su maslinova ulja kvalitetna. To nam daje nadu i snagu da sve više promoviramo uzgoj maslina na ovom Hercegovine-  rekao je Džubur uoči konferencije o maslinarstvu koja se danas održava na Međunarodnom sajmu gospodarstva – Mostar 2017.

–  Danas ćemo prezentirati projekt ‘Uzgoj maslina na području Hercegovine’ koji je iniciran projektom koji je plod suradnje između Grada Mostara i španjolske korporacije Agro Sevilla. Njihova namjera je da u iduće tri godine promovira i realizira projekt sadnje oko 1000 hektara maslina na području Hercegovine – kazao je Džubur.

Dodao je kako važnu ulogu u tom projektu imaju Grad Mostar, Agronomski i prehrambeno-tehnološkog fakultet Sveučilišta u Mostaru i Agromediteranskog fakultet Džemal Bijedić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a Donko Jović kazao je kako je Županija osigurala novac za potporu u poljoprivrednoj proizvodnji, i to za masline, vinograde i šljive.

– Nadamo se da je ova godina početak jednog kontinuiranog sustavnog pomaganja poljoprivrednicima kada je u  pitanju novčana potpora – rekao je Jović.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić istaknuo je kako je svrha današnje konferencije potaknuti mlade ljude da sade masline kako bi oplemenili Hercegovinu na najbolji način.

– To je neiskorištena perspektiva za mlade u Hercegovini – kazao je Bešlić.