Home Nekategorizirano Tegobe u trudnoći

Tegobe u trudnoći

SHARE

Bol u leđima tijekom trudnoće javlja se uglavnom zbog promjena u konturi ženskog tijela, kako dijete raste i dobiva na težini, mjesec za mjesecom u majčinoj utrobi. Ova dodatna težina uzrokuje promjenu središta gravitacije ženskog tijela. Velike hormonalne promjene koje se odvijaju u ranom stadiju trudnoće također su jedan od uzroka bolova u leđima. Središte gravitacije ženskog tijela premješta se prema naprijed s rastom maternice. Mijenjaju se položaj i način kretanja, što predstavlja dodatan napor za kralježnicu i leđa i rezultira bolovima u tom području.

Hodanje je najbolja vježba

U određenim slučajevima, urinarne infekcije, koje su također česta pojava tijekom trudnoće, mogu biti uzrok bolova u leđima. Ako imate akutne bolove u ranim stadijima trudnoće, odmah zatražite pomoć liječnika. Bolovi u leđima tijekom trudnoće mogu nastati zbog niza čimbenika koji traže trenutačnu pažnju liječnika. Lijekovi koje inače uzimate radi ozdravljenja trebalo bi tijekom trudnoće izbjegavati.

Odgovorni ste za dva života, stoga lijekove možete uzimati samo kad vam tako savjetuje liječnik. Vježbanje je siguran lijek koji može pomoći trudnicama. Jednostavno hodanje je najbolja vježba. Ali nemojte hodati brzo i agresivno. Nemojte se držati pogrbljeno. Zadržite ispravno držanje korištenjem jastuka i podloga za lumbalni dio kralježnice. Njegujte iskustvom dobru tjelesnu mehaniku. Izbjegavajte vježbe za mišiće jer se mogu loše odraziti na vaše bolove u leđima. Trudnice ne bi smjele stajati dugo, tijekom putovanja ili zbog nekih drugih razloga. Nemojte prečesto mijenjati položaje sjedenja.

Izbjegavajte štikle

U ranom stadiju trudnoće nužno je da se dovoljno odmarate i spavate. Izbjegavajte pod svaku cijenu hodanje u visokim petama. Ovo je opasno jer će previše naprezati leđa. Za sjedenje koristite nisku, ravnu stolicu. Također, izbjegavajte duže obavljanje kućanskih poslova. Odjeća bi vam trebala biti ugodna. Izbjegavajte usku odjeću. Čak i ako ste umorni, nemojte se baciti prema naprijed na trbuh. Ova radnja pomiče rebra prema naprijed i dolje prema trbuhu. Možete i sami zamisliti probleme koje to može izazvati.