Home Politika Zaboravljeni branitelji ne odustaju od Rezolucije

Zaboravljeni branitelji ne odustaju od Rezolucije

SHARE

Povodom najave da će 11. travnja u Dnevni red sjednice Zastupničkog doma Parlamenta  FBiH  biti uvrštena točka o usvajanju braniteljske Rezolucije, čelnici Udruge “Zaboravljenih branitelja” ovih dana održavaju sastanke sa svojim članstvom u gotovo svim općinama i gradovima u Federaciji BiH.

Tema je to kojoj je i ljubuška podružnica UZB posvetila najviše vremena na izvanrednoj sjednici održanoj u srijedu u Gradskoj vijećnici.

Planove guramo do kraja

Nakon pozdravnih riječi koje je okupljenima uputio Veljko Vukojević, tajnik Udruge, govornici je pristupio predsjednik ljubuške podružnice UZB Petar Ereš.

Drago Grbavac

„Već smo dosta toga posložili po pitanju organizacije putovanja u Sarajevo, gdje ćemo nazočiti za vrijeme glasovanja o Rezoluciji. Što nas očekuje, naravno, još ne možemo znati, no mi moramo biti spremni. Od naših zahtjeva  nećemo odustati i to ćemo gurati do kraja, a da bismo dostigli taj cilj, dakako, puno smo toga trebali uraditi. Osobito smo u posljednjih mjesec dana prionuli poslu, pri čemu smo potražili podršku i od ostalih podružnica na području Hercegovine“, istaknuo je, između ostalog, u svom obraćanju Ereš.

Predsjednik Udruge Drago Grbavac je naglasio da Rezolucija, odnosno branitelji imaju podršku HDZ-a1990, SDP-a BiH, Demokratske fronte, ali i SBB-a BiH koji je dijelom aktualne vlasti.

 Mukom do uspjeha

„Nakon dugo vremena pao mi je teret sa srca. Uradili smo sve što smo mogli, i više od toga. Nismo znali da ćemo imati toliko muke i prepreka, ali uspjeli smo dovesti „cara do duvara“ i uspjeli u nečemu što nikad nitko nije u ovoj državi. Napravili smo to što jesmo, i obećano nam je da će na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH prva točka Dnevnog reda biti braniteljska Rezolucija. Izigrali su nas! Na tom zasjedanju, navodno, bit će samo jedna točka i to vezana za koridor Vc. Kad smo to saznali, lobirali smo kod stranaka  da podrže naš zahtjev za uvrštenje Rezolucije u Dnevni red.  Uvjeren sam 99 % da će se to dogoditi i da će doći do usvajanja“, kazao je Grbavac.

Vlado Marušić, predsjednik UZB objasnio je nazočnim braniteljima što dobivaju usvajanjem Rezolucije, a to je u prvom redu braniteljski dodatak. Osvrnuo se i na registar branitelja, obznanivši podatke kako od 140.000 korisnika raznih ratnih prava, njih oko 80.000 su prava ostvarili temeljem krivotvorenih dokumenata.

„Oni koji ostanu bez svojih prava, ne trebaju se ni na koga ljutiti. Preko 20 godina su uživali u nečemu što nisu zaslužili. Tome mora doći kraj“, poručio je Marušić.

Sjednici je, naime, bilo nazočno preko 200 ljubuških branitelja, a njih oko 60 će 11. travnja krenuti put  Sarajeva.

Piše: Antonela Marinović Musa, dogadjaji@dnevni-list.ba