Home Zanimljivosti Generalno čišćenje tzv. ODMICANJE

Generalno čišćenje tzv. ODMICANJE

SHARE

Subota jutro u obitelji Ivanković. Sve je spremno za održavanje 141. memorijalnog generalnog čišćenja, tzv. ODMICANJE. Još davne 1946.g baka Anđa je započela tradiciju koja se sve do danas održala u obitelji Ivanković. Dva puta godišnje pred velike blagdane, Uskrs i Božić, tradicionalno je generalno čišćenje kuće pri čemu se odmiču krupni kućanski predmeti, sjedeća garnitura, komoda, a u novije vrijeme i pećnica, frižideri…
Prvo ODMICANJE datira od Uskrsa 1946.g kada je Anđa naredila dedi Jozi da odmakne kredenac da izvuče prašinu i gurabije koje su propale iza. Jozo je preživjeo rat i Bleiburg ali dva odmicanja kredenca su ga stajala života pa simbolično ova tradicija nosi i naziv “Jozino odmicanje”.
80ih godina nakon što su se počeli pojavljivati prvi moderni zastori ODMICANJE je uzelo i drugu žrtvu, zetu Ivanu se oduzela desna strana nakon što je dva sata pokušavao okačit storu.
Danas, unuka Anita već u rano jutro na TV-u namješta CMC i zasukuje rukave. Iznosi dva tepiha ispred zgrade i počinje ribat. Kaže ne da 6KM onima iz autopraone, našla stari “Opal” od prije rata pa da se ne baci. Svog mazluma poslala u proteini.si da se zvekne preworkout-om jer je mašina sa storama taman izbacila drugu vodu. On već 2mj na strogom režimu ishrane i insanity treninzima kako bi mogao okačiti 7 stora. (Još se sa nelagodom sjeća lanjskog Božića kada je na prazan stomak pokušao podignuti Gorenje TV da ona izvuče heklano). Malo zatim kreće se sa odmicanjem trosjeda i dvosjeda. Ispod imaš šta vidit, grumen prašine mutiro, prijeti sa čačkalicom i božićnom žerbo šnitom u ruci, njena jedna cipela te gvozdenih dovoljno za prebit stambeni kredit.
U spavaćoj se sklanjaju dva jorgana jer je i službeno temperatura 7 dana iznad 25°. Odmiče se krevet te se sklanja 16 pari čarapa, 14 kondoma i dva Šalkovićeva romana. Mazlum već stenje, u gymu se hvali sa 190kg na mrtvom a frižider i store još čekaju. Predahnu za ručak nakon što su iza pećnice pronašli tri japraka i šaku makarona. Do kraja dana jedan zid se kreči u crno da se vlaga ne vidi, peru se filteri od klime te se obavlja i službeno prebacivanje klime sa grijanja na hlađenje.
On store okači uz nadljudske napore, otresajuć rukama i gurajuć posljednje kapi krvi u ruke dok ona riba i pjevuši od Rozge – Moderna žena. Memorijal prekida strašan jauk nakon što komoda njemu izbija L3 i L4 disk u pratnji Grašine – Ne znam za seeee, ne znaaam za seeee