Home Društvo Znate li koliko eura u gotovini moraju imati građani koji ulaze u...

Znate li koliko eura u gotovini moraju imati građani koji ulaze u RH?

SHARE

Od jučer su pojačane kontrole na graničnim prelazima s EU. Sustavnom pregledu putnika pristupilo se zbog izmjena Zakona o Schengenu. Strožije kontrole mogle bi značiti i duže zadržavane na granicama te stvaranje gužvi.

Sead Jusić, prevoznik iz Travnika, sinoć je s kamionom punim mesa krenuo iz Poljske. Jutros je stigao u Bosnu i Hercegovinu. Prelazak granica bio je, kaže, uobičajen, javlja N1.

“Dobro je bilo, bez problema. Nije bilo gužve ni na hrvatskoj strani ni ovdje. Kako kažu, kao kontrole neke, jesu. Otvarali su automobil, gledali što vozim od robe i to sve. (Jesu li kontrole trajale duže nego uobičajeno?) Pa nije, jutros u Mađarskoj, na Udvaru, nije bilo problema nikakvih, niti ovdje nema uopće zastoja”, kaže Sead Jusić, prevoznik iz Travnika.

Pooštrene kontrole se prvenstveno odnose na građane iz zemalja tzv. trećeg svijeta. Ovo je pokušaj sprječavanja ulaska u EU osoba s namjerom da počine krivično djelo ili djelo koje bi se smatralo terorističkim napadom.

Od danas su strožije kontrole i za državljane članica EU. Na hrvatskoj granici se pregledavaju podaci iz Nacionalne baze MUP Republike Hrvatske i Interpolove baze. Međutim, Zvonimir iz Zagreba kaže da je jutros granicu prešao za 15 minuta.

“Bilo je pet automobila ispred nas. Čekali smo 15 minuta. (Jeste li primjetili da su veće gužve ili je kao inače?) Ja idem često na ovaj prelaz danas je manja gužva, obično idem u podnevnim satima petkom pa je tad veća gužva. A danas je tako, ako bude sve finkcioniralo kako treba neće biti problema”, otkriva Zvonimir iz Zagreba.

Novih pravila za pripadnike Granične policije Bosne i Hercegovine nema. Kontrolu putnika nastavljaju po ustaljenoj proceduri.

“Nastavlja se sa istim radom nema nikakvih promjena. To je redovita kontrola na prvoj liniji provjera, vrše se granične provjere, a ako postoji neka sumnja onda se vrši i druga linija provjera na graničnom prelazu”, objašnjava Aleksandar Kosmajac, šef smjene na Graničnom prelazu Gradiška.

Građani BiH koji ulaze u EU na granici moraju, posjedovati valjanu putovnicu koja ne ističe najmanje tri mjeseca od datuma povratka, prijaviti gdje točno idu i kojim povodom, te 70 eura po danu planiranog boravka, odnosno 30 eura ukoliko imaju osiguran smještaj.