Home Šport Uspon na ”Hajdučka vrata” 2000 m n/v

Uspon na ”Hajdučka vrata” 2000 m n/v

SHARE

Planinari HPD Imotski skupa sa svojim prijateljima iz Posušja i Širokog Brijega po sunčanom i ugodnom vremenu za boravak u prirodi,napravili su uspon na Čvrsnicu-Hajdučka vrata. Uspon je počeo za zapadne strane Čvrsnice iz smjera Risovac, točnije iz Muharnice od „Vile Pastuh“ jer dalje zbog visokog snijega vozilom nismo mogli do Vitlenice.

Upućujemo se bijelom stazom preko Vitlenice, koja vijuga kroz visoku jelovu šumu i za sat vremena stižemo do Zaglavlja 1560 m n/v. Kretanje postaje sve zahtjevnije i napornije, ali uz kraće stanke i poglede na prekrasne prizore bijele ljepote kraljice Čvrsnice lakše se diše i tako stižemo na prijevoj kod „semafora“. Desno je pravac Veliki Vilinac a mi skrećemo lijevo u pravcu našeg odredišta, snijeg je sve pokrio, nema staze, nema markacije, ali dobre volje i htijenja ima u izobilju za nastavak hoda.

Nakon kratkog vrludanja našli  smo pravi put, prolazimo pored bijelog jezera po imenu Crljenak i konačno stižemo na naš današnji cilj Hajdučka vrata. Teško je opisati ljepotu pogleda i doživljaje, ali biti danas na ovom povlaštenom mjestu i svjedočiti ovoj prirodnoj ljepoti je čista privilegija.