Home Kultura Otvorena uskrsna izložba “Početak”, autora fra Tihomira Bazine

Otvorena uskrsna izložba “Početak”, autora fra Tihomira Bazine

SHARE

U organizaciji Kulturno-informativnoga centra i Gradske galerije večeras je u Tomislavgradu otvorena Uskrsna izložba, pod nazivom “Početak”, autora fra Tihomira Bazine.

Pokrovitelji ove izložbe su općina Tomislavgrad, Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ i Ministarstvo financija HBŽ.

Čast otvorenja izložbe pripala je predsjedniku Općinskoga vijeća Tomislavgrad Luki Krstanoviću.

U svom obraćanju nazočnima fra Tihomir je naglasio kako je izloženo četrnaest djela i da su sva djela nastala od prve točke koja je početak i otuda sam naziv ovoj izložbi.

Ovaj lijepi večerašnji događaj u Gradskoj galeriji svojim nastupom su uveličali i polaznici Osnovne glazbene škole Andrea Baković, Matea Bagarić, Mihaela Vukadin i Pere Šumanović, koji su odsvirali lirski komad skladatelja Edvarda Griga, valcer, skladbu Kolumbina pleše od skladatelja Bohuslava Martinua i skladbu Žalost skladatelja Grečaninova.

Fra Tihomir Bazina rođen je u Kočerinu (Široki Brijeg) 1981. godine. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu diplomirao je 2004. godine te stekao zvanje akademskog grafičara i profesora likovne kulture. Također je diplomirao filozofsko – teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2012. godine, te dobio dekanovu nagradu za najbolji diplomski rad.

Do sada je izlagao na devet samostalnih, te više skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Posebno ističe izlaganje na Pasionskoj baštini u Zagrebu 2008. i 2012. godine. Autor je poštanskih maraka HP Mostar: Božić i Nova godina 2013., Međugorska ukazanja 2016., te Božić i Nova godina2016. Od akademske godine 2013./2014. radi kao asistent na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu te predaje kolegij „Uređenje crkvenih prostora I. i II.“

Autor je ilustracija za slikovnicu „Sveti Stjepan – prvi kršćanski mučenik“ i ilustracija za Kalendar sv. Ante 2015. Povodom godine posvećenog života, na natječaju kojega je organizirala Konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica, dobio je prvu nagradu za sliku „Zajedno i u smrti“. Trenutno živi i radi u Čerinu.

Djela fra Tihomira Bazine imate priliku razgledati do 12. svibnja, do kada će biti izložena u Gradskoj galeriji KIC-a.