Home Gospodarstvo Stanić ulaže u Metković: Predstavljen projekt tvornice za preradu voća u Metkoviću...

Stanić ulaže u Metković: Predstavljen projekt tvornice za preradu voća u Metkoviću vrijedan 6 milijuna eura!

SHARE

Danas je u Metkoviću u zgradi bivšeg Rectusa na konferenciji za medije predstavljen projekt izgradnje prve tvornice za preradu voća u Metkoviću u sklopu tvrtke Neretva fruits, zajedničkog projekta tvrtke Stanić Grupa i Metković Razvoja, tvrtke Grada Metkovića.

Uprvoj fazi projekta uložiti će se oko 6 milijuna eura za potrebe izgradnje kapaciteta, nabavke opreme i tehnologije te izrade dokumentacije. Cjelokupni pogon prostirati će se na 9.000 m2 i zapošljavati će u prvoj fazi projekta 50 radnika, dok se u narednim fazama očekuje otvaranje dodatnih radnih mjesta. Planiramo otvorenje je pred berbu mandarina 2018. godine.

Riječ je o tvornici koja će se u prvoj fazi projekta baviti preradom mandarina iz lokalnog uzgoja, dok se u drugoj fazi prerada planira proširiti, prvenstveno na preradu višnje maraske koja se trenutno ne prerađuje u Hrvatskoj. Plan proizvodnje za prvu godinu je 5.000 tona mandarina, očekuje se kratkoročni rast do 8.000 tona u prve tri godine, a dugoročni plan je prerada 10.000 tona mandarina godišnje.

Konferenciji su prisustvovali Božo Petrov, predsjednik Mosta nezavisnih lista, Katarina Ujdur, zamjenica gradonačelnika Metkovića koja obnaša dužnost gradonačelnika, Nikola Grmoja, politički tajnik Mosta nezavisnih lista, Ivan Bacci, predsjednik Uprave tvrtke Stanić beverages, Josip Brakus, direktor tvrtke Neretva fruits i Zoran Kozina, direktor tvrtke Metković razvoj.

Osnivači imaju želju uključiti u projekt što veći mogući broj lokalnih uzgajivača i otkupljivača te osigurati sirovinu za daljnju preradu i proizvodnju sokova, marmelada i eteričnih ulja. Ovakav način poslovanja omogućava i Stanić beveragesu, članici Stanić grupe, posebice brandu Juicy, koji je lider u kategoriji sokova na tržištu Hrvatske i BiH, kontrolu kvalitete u svakoj fazi proizvodnje te stvaranje 100% hrvatskog proizvoda.

“Ovim putem želimo pozvati sve uzgajivače i otkupljivače mandarina da nam se jave kako bi osigurali dovoljne količine za potrebe naše tvornice. Također, želim naglasiti kako je Stanić beverages osigurao daljnji plasman proizvoda nastalih preradom mandarina i to prvenstveno u svojim tvornicama u Republici Hrvatskoj i BiH koje proizvode Juicy sokove, ali i kod inozemnih dobavljača te na novim tržištima MENA regije (Bliski istok i Sjeverna Afrika).” – izjavio je Ivan Bacci, predsjednik Uprave Stanić beverages.

Nova tvornica imati će suvremene tehnološke sustave zahvaljujući kojima će biti ekološki prihvatljiva za zajednicu te će poslovati prema zahtjevima kružnog gospodarstva, što znači da će se otpad koji nastane prilikom prerade koristiti kao sirovina za proizvodnju energije ili proizvodnju stočne hrane.

Za Grad Metković ovo je vrlo važan projekt iz razloga što će otvoriti nova radna mjesta i omogućiti otkup mandarina dobavljačima.

“Mjere kojima potičemo investicije u Gradu Metkoviću su dale rezultat. Ova je tvornica dobra vijest za čitav kraj, posebno za poljoprivredne proizvođače, a nova radna mjesta uvijek su potrebna. Iznimno smo zadovoljni što je Grad Metković prepoznat kao dobro poslovno okruženje i nastaviti ćemo i dalje s provođenjem aktivnosti koje privlače potencijalne investitore. Gospodarstvo će se ovim projektom dodatno unaprijediti, a domaća hrana i proizvod biti dostupniji na tržištu.” – izjavila je gradonačelnica Katarina Ujdur.

“Danas je poseban dan za dolinu Neretve, poseban dan za sve nas koji smo radili na ovom projektu, poseban dan za mene. Ako postoje dvije stvari zbog kojih sam se uključio u politiku, onda se danas događa jedna od te dvije stvari. Zato hvala svim kolegama koji su radili na ovom projektu skoro već četiri godine, jer od trenutka kada smo preuzeli vlast u Metkoviću počeli smo raditi na ovom projektu i bilo je uspona i padova, ali nismo odustajali. Hvala i tvrtki Neretva fruits i tvrtki Stanić što su se odlučili doći u dolinu Neretve. Ovo je kapitalan projekt za dolinu Neretve i da se nije dogodio ovaj projekt, pitanje je što bi se dogodilo sa proizvodnjom mandarina u dolini Neretve. Još jednom hvala i nadam se da ćemo svi zajedno proslaviti i dan kada se ovaj projekat bude u potpunosti otvarao.” – rekao je predsjednik Sabora, Božo Petrov.

Na predstavljnju su još bili i ministar pravosuđa Ante Šprlje, vlasnik tvrtke Stanić Grupa d.o.o. Svjetlan Stanić, gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić..