Home Društvo Pokušaj vraćanja pozornosti stručne javnosti na povijesne izvore iz 60-tih

Pokušaj vraćanja pozornosti stručne javnosti na povijesne izvore iz 60-tih

SHARE

“Snažan eho brionski”, knjiga doc. dr. Amira Duranovića, posvećena odjecima povijesnog Brijunskog plenuma Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije 1966. godine, na kojoj je smijenjen Aleksandar Ranković upravo je izašla iz tiska u izdanju Udruge za modernu povijest.

Magistarski rad

Knjiga “Snažan eho brionski”, četvrta po redu u ediciji Studije za povijest BiH izdavača Udrugeza modernu povijest iz Sarajeva predstavlja prerađeni magistarski rad obranjen na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje dr. Duranović predaje suvremenu povijest. Autor za agenciju Fena kaže kako je knjiga nastala kao rezultat višegodišnjeg rada na prikupljanju literature i arhivske građe u Bosni i Hercegovini i regiji te tretira jedno krupno pitanje jugoslavenske, odnosno, bosanskohercegovačke povijesti sredine 20. stoljeća, konkretnije, sredine šezdesetih godina u kojima je jugoslavenska federacija prolazila kroz ozbiljne strukturalne promjene. Polazište za istraživanje bio je Brijunski plenum održan 1. srpnja 1966. godine poslije kojeg se Aleksandar Ranković, potpredsjednik Jugoslavije povukao sa svih političkih pozicija koje je do tada obnašao.

– Iako je ovo bilo polazište, ipak je fokus knjige i istraživanja orijentiran na brojne reakcije u Bosni i Hercegovini tijekom druge polovice 1966. godine za što nije nedostajalo izvorne arhivske građe. Aktualnost naslova, prema mom mišljenju, jeste u tome što smatram da 50 godina nakon Brijunskog plenuma trebamo ozbiljno pristupiti mnogim pitanjima jugoslavenske povijesti pa i ovome pitanju.

Zapostavljene teme

Dosadašnja tumačenja Brijunskog plenuma uglavnom su bila odraz vremena u kojem su nastajala. Moj je pokušaj s ovom knjigom vratiti pozornost stučne javnosti na povijesne izvore iz sredine šezdesetih godina čime bismo fokus naših razgovora s popularnih tema smjene Aleksandra Rankovića vratili na dublja istraživanja odnosa Saveza komunista i Uprave državne sigurnosti, kontrolu rada policijskih tijela i drugih pitanja na nižim razinama, republičkom i lokalnim razinama širom BiH, što je do sada često bilo zapostavljeno u povjesnim istraživanjima – rekao je Duranović za Fenu.