Home Život Obiteljski centar u Vionici: Služeći potrebitima ostvarujemo našu životnu misiju

Obiteljski centar u Vionici: Služeći potrebitima ostvarujemo našu životnu misiju

SHARE

Solidarnost, ljubav i briga za drugoga temeljne su odrednice kojima se kroz svoj život vodila pokojna časna sestra Josipa Kordić.

Na njezin poticaj, 1994. godine utemeljena je Zajednica sestara misonarki ranjene obitelji, s ciljem pomoći potrebitima, napuštenima i iznemoglima. Nakon  prerane smrti, njezina velikodušna misija nije pala u zaborav. Zajednicu je preuzela njezina sestra Kornelija i njezin brat fra Kornelije Kordić, a iza nje je ostao i Obiteljski centar „Papa Ivan Pavao II.“ u Vionici, župa Međugorje.

Mjesto je to u sklopu kojeg se nalazi Dom za stare i iznemogle osobe „Ivan Pavao II.“, Dom za djecu bez roditeljskog staranja „Ivan Pavao II.“ i humanitarna udruga „Marija Vrata Nebeska“, molitveni prostori i drugi sadržaji.

Duh zajedništva

Tu su utočište pronašle brojne osobe, nemoćne i odbačene, sa željom da pronađu mir i nekoga tko će im pružiti oslonac u životu.

O ovoj životnoj misiji, koju je započela pokojna č. s. Josipa, razgovarali smo s njezinom sestrom č. s. Kornelijom, koja nam je govorila i o pripremama štićenika za predstojeći blagdan Uskrs.

Odmah po dolasku u Obiteljski centar, zatekli smo veselu dječicu u bojanju pisanica. Izrazili su želju da ih fotografiramo uz  ukrašeno uskrsno drvce, a jednako su se radovali i fotografiji s  č. s. Kornelijom.

„Kao što možete vidjeti, u tijeku su pripreme za Uskrs. Djeca su dosta aktivna, zajednički ukrašavaju pisanice i angažirana su oko izrade uskrsnih dekoracija. To za njih predstavlja poseban doživljaj, a mi smo radosni što im možemo uljepšati najveći kršćanski blagdan“, kazala je za Dnevni list č. s. Kornelija.

Naime, trenutno u Domu za djecu bez roditeljskog staranja boravi njih 60, dok se 53 štićenika nalazi u Domu za stare i iznemogle. Najstarija među štićenicima je baka Ljubica Klarić, koja je nedavno proslavila svoj 99. rođendan.

Božja  providnost

„Baku Ljubicu smo ugodno iznenadili pripremivši joj prigodno slavlje uz rođendansku tortu. Najviše su je dirnule čestitke i darovi od strane naše djece, što joj je izmamilo suze na lice“, ispričala nam je č. s. Kornelija.

Objasnila nam je i to kako HU „Marija Vrata Nebeska“ vodi brigu o svemu u Obiteljskom centru, koji egzistira zahvaljujući donacijama dobrih ljudi, međugorskih hodočasnika te nekolicine poduzeća.

„Zahvaljujući Božjoj providnosti i snazi koju nam pruža, ništa nam ne nedostaje. Svoj život predali smo misiji koju je započela naša sestra, i u tome smo ustrajni. Uz sve to, pomoć nam pružaju i humani ljudi iz različitih krajeva svijeta, posebno iz Italije, na čemu smo im od srca zahvalni“, istaknula je naša sugovornica.

Posjet Obiteljskom centru bio je prilika da saznamo i to kako je pokojna č. s Josipa imala posebnu čast osobno se susresti s papom Woytilom, i nakon njegove smrti odlučeno je da Centar nosi  upravo njegovo ime „Papa Ivan Pavao II.“

Mozaik  ljubavi

Susret pape i sestre Josipe ostao je ovjekovječen fotografijom, a došla je i ideja da se taj znameniti trenutak pretvori u trajnije umjetničko djelo – u mozaik. Za to je zaslužan poznati akademski  slikar i profesor  Anto  Kajinić.

„Sveti Otac  nam je nekoliko puta davao podršku, poticaj i blagoslov. To nam je bila dodatna snaga i potpora, zbog čega danas imamo to što imamo“, poručila je za kraj razgovora č. s. Kornelija, zaželjevši svima sretan  Uskrs i svako dobro od Gospodina.

Piše: Antonela Marinović Musa, dogadjaji@dnevni-list.ba