Home Kultura Vladika Grigorije: Pokažite da ste prijatelji jedni drugima

Vladika Grigorije: Pokažite da ste prijatelji jedni drugima

SHARE

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije je svim ljudima dobre volje poželio da u zajedništvu, mirnih duša, čistog srca, s puno ljubavi i Božije blagodeti dočekaju i proslave najveći krišćanski praznik Uskrs.

Vladika Grigorije je pozvao vjernike da sudjeluju u bogosluženjima, da se saberu i pokažu da su prijatelj jedan drugome, i da nikada ne dozvole da i ono najmanje zrno zavisti i mržnje nađe mjesta u njihovim srcima, već da se raduju Kristu i Kristovom uskrsnuću.

“Uskrsenje Kristovo je čovjekova jedina nada. Isus Kist uskrsao je iz mrtvih, pobijedio je smrt i svim ljudima darovao vječni život. Slavimo ga, jer je sebe dao zarad naših života”, poručio je vladika Grigorije.

On je istakao da treba da znamo da se radujemo, da to otvoreno pokazujemo ne stideći se, poručujući roditeljima da svojoj djeci prenose ljubav Božiju, ljubav koja ih hrabri i miluje, da ih uče da budu sa Kristom, jer to znači biti sa životom i sudjelovati  u njegovom uskrsnuću.

Vladika je istakao da se s radošću sjeća godina kada je kao dječak slavio Uskrs, kada se sa svojim bližnjima radovao svakom danu koji je išao u susret ovom velikim prazniku, doživljavajući ga na jedan čudesan način.

“I naši vjerni narod u Hercegovini, posebno djeca s radošću sudjeluju u bogosluženjima. Ne trebamo ništa ni govoriti, jer u našim pogledima se vidi ljubav prema Isusu Kristu, prema ovom i svim našim praznicima”, rekao je vladika Grigorije.

On je istakao da ga posebno raduje kada vidi kako djeca dolaze u crkvu da bi sudjelovala u radosti farbanja jaja koja se dijele vjernicima na Uskrs i kako se trude da svoji malim ručicama iscrtaju poruke ljubavi.

Vladika Grigorije je vjernike pozvao da na dan Uskrsa  dođu u hramove i da se svi zajedno raduju najvećem kršćanskom prazniku Uskrsu.