Home Zanimljivosti 12 stvari će se dogoditi vašem tijelu – jedete li jaja svaki...

12 stvari će se dogoditi vašem tijelu – jedete li jaja svaki dan

SHARE

Za jaja kažu da su jedna od top 10 najzdravijih namirnica na svijetu, i to je razlog zašto ih je dobro jesti baš svaki dan. Naravno, imate li priliku, uvijek birajte ona domaća, od kokoši koje hodaju dvorištem i same si pronalaze hranu – takva jaja su neusporedivo zdravija

Top 12 razloga zašto jesti jaja svaki dan:

Daju energiju Jedno jaje ima oko 6 grama kvalitetnih proteina i samo 70-ak kalorija. Pojedite dva jaja sa pola šalice zobene kaše i pucat ćete od energije cijeli dan, prenosi RemedyDaily.
Poboljšavaju funkciju jetre Svako jaje sadrži zdravu dozu kolina koji poboljšava metabolizam, prenosi vitamine i minerale te poboljšava funkciju jetre.
Smanjuju loš kolesterol Istraživanja su pokazala kako svakodnevno konzumiranje jaja može smanjiti loš kolestorol u tijelu i povećati razinu dobrog. Time se smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
Poboljšavaju vid U jajima se nalaze dva antioksidansa – lutein i zeaksantin, a oni štite oči i smnjuju šansu za nastanak očnih bolesti. Uz to, poboljšavaju vid.

Daju osjećaj sreće U njima se nalaze esencijalne aminokiseline koje su odgovorne za ublažavanje tjeskobe, smanjenje razine stresa u tijelu i bolje raspoloženje. One regliraju serotonin, poznatiji kao hormon sreće.
Pomažu izgubiti višak kila Pojedete li jaja za doručak, tijekom dana ćete jesti manje – tako barem tvrde stručnjaci. Visoka razina proteina u njima učinit će vas sitijima i nećete posezati za grickalicama.
Štite kosti Prepuna su vitamina D što pomaže u prevenciji razvoja osteoporoze.
Smanjuju rizik od raka Kolin, koji pomaže jetri da bolje radi, smanjuje rizik od pojave raka dojke kod žena. Kolin se nalazi u žumanjku.
Jačaju mišiće Puna su proteina koji su važni za brzi oporavak mišića. Dobro je pojesti nekoliko jaja nakon napornog treninga.
Pomažu u trudnoći Dva jajeta sadržavaju oko 250 miligrama kolina. Liječnici preporučaju trudnicama i dojiljama da dnevno unose 450 do 550 miligrama kolina. On pomaže razvoju mozga bebe i u sprječavaju oštećenja ploda. Jaja moraju biti dobro termički obrađenja prije konzumacije.
Kosa i koža su zdraviji Jaja sadrže vitamine B kompleksa koji su neophodni za zdravu i ljepu kosu te kožu.
Ne sadrže gluten i ugljikohidrate To je razlog zašto su odličan izbor za ljude koji su na posebnom režimu prehrane, prenosi 24sata.hr.