Home Gospodarstvo Federalna vlada najavila uvođenje plavog dizela

Federalna vlada najavila uvođenje plavog dizela

SHARE

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić na konferenciji za medije Vlade FBiH izjavio je da je utvrđen Prednacrt novog zakona o koncesijama jer je federalni zakon u ovoj oblasti neprovodiv, a Federacija ostvaruje beznačajne prihode od koncesija.

“Novim zakonom želimo stvoriti uvjete za jačanje gospodarskog razvoja Federacije te efikasnog pravnog okvira za promoviranje i olakšavanje provođenja i razvoja koncesijskih projekata, unaprjeđenje transparentnosti procesa dodjeljivanja koncesija kao i njihove efikasnosti i dugoročne održivosti”, rekao je Martić.

Potvrdio je da će prestati s radom postojeće Povjerenstvo za koncesije budući da će se za svaku koncesiju, kako je Vlada odlučila, formirati posebno povjerenstvo od predstavnika nadležnih federalnih ministarstava, a financirat će se od novca naplaćenog prilikom otkupa natječajne dokumentacije za dodjelu koncesije.

Novinu u zakonu predstavlja obveza koncesionara (Vlade FBiH ili županijske vlade) da prije odluke o pokretanju koncesije pribavi urbanističku suglasnost ili lokacijsku informaciju, okvirnu vrijednost koncesijskog projekta i okolišnu dozvolu te riješi imovinsko-pravne odnose.

Vlada, kako kaže Martić, trenutačno nema informacije o svim dodijeljenim koncesijama te će donošenjem novog zakona te nedorečenosti biti dokinute. Predviđena je i uspostava jedinstvenog registra koncesija na federalnoj razini.

Osim navedenog, na konferenciji za medije federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić najavio da će na narednoj sjednici Vlade biti predstavljene sve mogućnosti uvođenja plavog dizela odnosno procjene koliko će se za to morati izdvojiti proračunskih sredstava.

Na temelju prošlogodišnjih podataka, preliminarne procjene su da će, prema Dedićevim riječima, Vlada FBiH subvencionirati oko pet milijuna litara goriva koliko poljoprivrednici utroše u okviru svoje djelatnosti.

“S obzirom na to da će biti povećane trošarine, bit će povećan i prihod od PDV-a, što će biti glavni izvor financiranja plavog dizela”, istaknuo je Dedić.

Plavi dizel, kako je potvrdio, neće biti osiguran za proljetnu sjetvu koja je već počela nadajući se da će ova olakšica do kraja godine biti usvojena.

Vlada je za prošlu godinu isplatila 67,9 milijuna KM na poticaja poljoprivrednicima, dok su 18,5 milijuna KM izdvojile županije.

Uz prednacrt zakona o koncesijama, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić naglasio je da je Vlada odlučila da je potrebno izraditi novi Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima s ciljem da se doprinese suzbijanju sive ekonomije, jačanju tržišta i, prije svega, razvoju i unaprjeđivanju obrta i srodnih djelatnosti, zaštiti starih i tradicionalnih zanata i domaće radinosti.

“Njegovom primjenom bit će skraćeni rokovi registriranja tvrtki s 15 na sedam dana. To bi moglo biti omogućeno za 12 do 18 mjeseci”, rekao je Zukić dodajući da je na sjednici Vlade prezetiran i izvještaj o implementaciji Akcijskog plana za realizaciju projekta “Razvoj malog i srednjeg poduzetništva u FBiH” za 2016. godinu.