Home Gospodarstvo Lani u BiH pojeli 11,2 milijuna KM kineske hrane

Lani u BiH pojeli 11,2 milijuna KM kineske hrane

SHARE

Osim tradicionalno najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera, zemalja regije i EU, BiH ostvaruje robnu razmjenu s nekim vrlo egzotičnim i gotovo nepoznatim državama svijeta, piše Večernji list BiH.

Egzotične zemlje

Voće za jelo, kore agruma ili dinje i lubenice BiH je prošle godine uvozila iz Angvile, električne strojeve i opremu, plastične mase i proizvode od plastičnih masa, proizvode od željeza i čelika, odjeću i pribor za odjeću, knjige, novine, slike i ostale proizvode, vatu, filc i netkane materijale, kao i alate, kožarske proizvode, žlice i vilice uvozila je s Bahama, a razne proizvode za prehranu iz Eritreje. Plastične mase i proizvode od plastične mase te ostala biljna tekstilna vlakna, kao predivo od papira uvozili smo iz Kambodže. Namještaj, posteljinu, madrace, nosače madraca BiH je uvozila iz Makaa.

Plastične mase i proizvodi od njih, kao i keramički proizvodi stizali su i s Haitija, a šećer s Mauricijusa. Iako je količina uvezene robe iz tih zemalja zanemarivo mala, podrijetlo je, u najmanju ruku, zanimljivo. S druge strane, zabrinjavajući je podatak da BiH, uz robe široke potrošnje koje su godinama u vrhu najzastupljenijih na tržištu BiH, iz Kine uvozi čak i hranu. Tako je prošle godine iz te države u BiH stiglo hrane i živih životinja u vrijednosti od 11,2 milijuna KM.

Uvoz svega i svačega

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, Kina je na bh. tržište plasirala ove robe vrijednosti od gotovo 830.000 KM, a povrća 1,85 milijuna KM. Na policama u domaćim trgovinama od hrane iz Kine mogu se naći kikiriki, crveni luk i češnjak, mrkva, repa, cikla, celer, gljive i tartufi, voćni sokovi, dinje, papaja, orašasti plodovi, brašno, riža, kakao, konzervirana rajčica, čaj, cimet, ocat. Uz voće, povrće i žitarice, iz Kine, doduše ne u značajnim količinama, uvozimo i meso, mlijeko te masnoće, slatkiše i šećer. “Jasno mi je da iz Kine uvozimo odjeću i obuću, ili plastiku, ali ne baš češnjak i mrkvu”, kazao je za Blic predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka RS-a Vladimir Usorac. Uz odjeću i obuću, namještaj i posuđe, razne tehničke uređaje i poljoprivredne strojeve, papir, plastiku i porculan, iz Kine uvozimo i obrađeni kamen za nadgrobne spomenike, bodljikavu žicu, čavle i igle, umjetničke slike i crteže, lutke za izloge.