Home Društvo ŽIVOTNA PRIČA U RATNOM VIHORU DEVEDESETIH Rat u BiH razdvojio majku od...

ŽIVOTNA PRIČA U RATNOM VIHORU DEVEDESETIH Rat u BiH razdvojio majku od beba blizanki: Posvojene u Srbiji i sada se ne žele vratiti

SHARE

Prijevremeni porođaj tijekom rata u BiH tada 30-godišnju majku razdvojio je od njezinih blizanki. I 25 godina poslije djeca nisu s majkom jer imaju udomiteljsku obitelj u Srbiji, ali su u kontaktu i posjećuju se.

Ostala bez djece

Trudnicu je početak ratnih zbivanja zatekao je u Čajniču. Strahote rata odvele su je u Goražde gdje je u sedmom mjesecu trudnoće rodila. Budući da su bebe prijevremeno rođene, morale su biti u inkubatoru, kojeg u Goraždu tada nije bilo. Sanitetskim vozilom majka i tek rođene bebe prevezene su u Užice, u Srbiju. – Neki čovjek u plavom odijelu je mene i djecu liftom odvezao ne znam na koji kat.

Djecu su unijeli i nisam ih vidjela dok nisam trebala izaći iz bolnice, prisjeća se majka zbivanja nakon porođaja, prenio je Faktor.ba. Kaže kako ju je medicinska sestra uputila u autobus u kojem je bila vojska te joj je kazala da joj “neće nedostajati dlaka s glave”, a obećala je da će bebe spasiti ako bude mogla. – Gdje su izbacili vojsku, tu sam i ja izbačena, priča majka, ne želeći se prisjećati ratnih događanja u Višegradu. Prema presudama Haaškog suda i Suda BiH, tijekom rata u Višegradu počinjeni su veliki zločini nad Bošnjacima, i to ubijanjem, zatvaranjem u logore, mučenjem, maltretiranjem i sistematskim silovanjem.

Zahvalna udomiteljima

Devet mjeseci poslije uspjela je doći u Goražde, gdje joj je ostao suprug. – Imala sam brojeve svojih beba, pa sam saznala da se nalaze u Novom Sadu, a kasnije u Novom Pazaru, gdje su ih uzele dvije obitelji, udomile ih, priča ova majka. Preko radioamatera, kako se sjeća, stupila je u kontakt s udomiteljima i tražila da joj djecu vrate u BiH. – Bebe nisu pismo i ne mogu prijeći granicu, stajalo je u odgovoru. Poslije ratnih događanja blizanke nisu željele doći i živjeti u BiH jer su u Srbiji imale prijatelje, obitelj i išle u školu.

Prvi put u BiH su došle kad su napunile 18 godina, a u međuvremenu ih je majka posjećivala. – One dolaze, ali nema šanse da bi ih mogla vratiti. Žive tamo gdje žele, priča majka, napominjući i da nose po dva prezimena, prvo je od udomiteljske obitelji, a drugo ono koje su dobile po rođenju. Za udomitelje majka ima samo riječi hvale i neizmjerno im je zahvalna. – Da ih oni nisu uzeli, završile bi negdje u domu. Oni su znali koje su nacionalnosti djeca, kaže majka, objašnjavajući da su bošnjačke nacionalnosti. Osim što su odgojili blizanke, koje su danas fakultetski obrazovane i rade, majka koja ih je rodila kaže da su udomitelji dosta i njoj pomogli jer joj je sve izgorjelo u ratu.