Home Društvo FOTO: STUDENTSKI CENTAR MOSTAR Mjesto okupljanja uspješnih sportaša i ambicioznih studenata

FOTO: STUDENTSKI CENTAR MOSTAR Mjesto okupljanja uspješnih sportaša i ambicioznih studenata

SHARE

Studentski centar Mostar ustanova je koja pruža smještaj i prehranu za 500 studenata koji dolaze iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske. Centar pruža i uslugu prehrane za još 600 studenata mostarskog Sveučilišta, a koji ne borave u domu i svake godine u ovoj ustanovi traži se krevet više. No, centar ne staje na tome nego svojim uslugama ide ispred ostalih domova i zasluženo nosi prefiks najboljeg u BiH, piše Večernji list BiH.

Sportski element

Osim osnovnih usluga u kojima prednjače ispred drugih domova, prije nepune 4 godine, Studentski centar pokreće Sportsku udrugu studenata Studentskog centra Mostar i osniva svoj prvi klub, Studentski košarkaški klub Student. Godinu poslije 2013. godine, udruzi se priključuje Studentski odbojkaški klub Mostar i tu kreće ozbiljna i perspektivna priča udruge koja u samo nekoliko mjeseci kroz svoje klubove niže samo pobjede i postaje nepoželjan protivnik na parketima. Uz ova dva kluba udruga u listopadu 2016. pokreće i Kickboxing klub Eagles SCM, čiji studenti s natjecanja donose samo zlatne i srebrene medalje. Tu je i malonogometni klub Student nezaobilazan sudionik svih regionalnih liga. Projekt i uspjesi koje postižu klubovi Studentskog centra Mostar niti jednom Sveučilištu niti Studentskom domu u Bosni i Hercegovini nije uspjelo do sada.

Izgradnja studentskih sportova po uzoru na američke sveučilišne kampuse, širenjem svojih usluga na rekreativne i sportske sadržaje, Centar ide u korak s najnovijim trendovima 21. stoljeća i tako po uzoru na američke sveučilišne kampuse gdje pružaju cjelokupni obrazovni, kulturni i sportski razvoj studentima kroz omasovljavanje studentskih sportova. Studentski centar Mostar zajedno sa svojom Sportskom udrugom već je na dobrom putu prema ostvarenju cilja. Uz sportske klubove, centar je proširio djelatnosti na rekreacijske aktivnosti gdje studenti i ostali mladi mogu doći relaksirati se, ali i volonterski sudjelovati na projektima udruge.

Sportska udruga sa svojim klubovima danas puni medijske prostore i društvene mreže i postaje vodećom sportskom kućom u Bosni i Hercegovini. Uspjesi kojima drugi klubovi teže godinama oni ostvaruju u vrlo kratkom razdoblju nakon osnivanja klubova. Naime, Studentski odbojkaški klub Mostar pobjednik je Superlige FBIH i ulazi u Premijer ligu BiH čime postaju prvi ženski odbojkaški klub u Mostaru koji se natječe u najvišem rangu natjecanja. Osim njih i SKK Student borio se u Premijer ligi u sezoni 2015./2016. nakon samo dvije godine osnutka. Domaće utakmice ovih klubova prepune su gledatelja i ljubitelja sporta, a ne nedostaje im ni mladih selecija.

Pokrenuli školu odbojke

SOK Mostar pokrenuo je školu odbojke za djevojčice od 5 do 16 godina i broje preko 80 aktivnih djevojčica. Košarkaški klub također je pokrenuo školu za mlade košarkaše i kako ističu već imaju ozbiljnih budućih mladih nada BiH košarke.

Ono što prije svega ove klubove čini posebnima, drugačijima od drugih i zbog čega zaslužuju pozornost cjelokupne javnosti Bosne i Hercegovine, a posebno Mostara i regije je podatak da su igrači i igračice svih klubova u sastavu udruge studenti mostarskog Sveučilišta. Ali ne samo to, zvuči nevjerojatno, ali je istinito, svi aktivni članovi Sportske udruge imaju besplatan smještaj i prehranu u Studentskom centru Mostar, ali i besplatno školovanje na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i Visokoj školi Logos centar Mostar, koji su prvi pokazali razumijevanje za mlade sportaše i uopće prepoznali cilj ove udruge a to je da mladi, perspektivni sportaši koji su imali izgrađen amaterski ili poluprofesionalni status sportaša, danas imaju priliku obrazovati se i nastaviti profesionalno razvijati se kroz sport.

Studentski centar Mostar iznjedrio je do sada dva premijerligaša, u košarci i odbojci. Samim tim doleze i za bh. sport uobičajeni problemi. Potrebno je na svakodnevnoj razini osigurati značajna sredstva uz koje klubovi mogu egzistirati.

– Teško je financirati sport u gradu Mostaru, posebno kada govorimo o ovako visokim rangovima natjecanja, ali kada vidite ambicioznost i volju tih mladih ljudi, ništa nije teško. Naši klubovi financiraju se isključivo od sponzorstava i donacija prijatelja sporta i nismo na proračunu ni na kojoj razini upravljanja. Upravu i vodstvo klubova čine djelatnici Studentskog centra koji uz mene daju svoj maksimalan angažman u radu i unapređenju naših klubova, ističe nam ravnatelj Studentskog centra i predsjednik Sportske udruge, Dragan Mikulić.

Koriste svoju teretanu

Sportska udruga za kondicijske treninge svojih klubova koristi prostorije Fitness centra SCM kao i teretanu u sklopu Studentskog centra. Treneri i vodstvo svih klubova profesionalci su u svojim profesijama a omasovljavanjem sporta kroz sportske škole teže dugoročnom podizanju sporta među studentima na visoku razinu.

– Proširenjem naših usluga kroz Studentski centar dnevno cirkulira preko 1000 studenata, njih 250 vezano je za naše sportske aktivnosti i na tu masovnost smo izuzetno ponosni. Danas kada teško nalazimo prostor za spremanje osvojenih pehara i medalja, zaboravljamo teške početke i najavljujemo uskoro nove klubove članice naše udruge. Pozivi za priključenje novih klubova pristižu nam svakodnevno i trenutno razmišljamo o pokretanju taekwondo kluba već ove jeseni, kazala nam je voditeljica sektora društvenih i sportskih djelatnosti Studentskog centra i voditeljica Sportske udruge Anita Glibić.