Home Društvo Za jaslice u privatnim i državnim vrtićima roditelji plaćaju 190 KM

Za jaslice u privatnim i državnim vrtićima roditelji plaćaju 190 KM

SHARE

Do službenih upisa djece u vrtiće ostala su još dva mjeseca. Istražili smo kakvo je stanje u vrtićima u Mostaru, koje su cijene te koliki su zauzeti i raspoloživi kapaciteti.

Programi vrtića

– U naše vrtiće upisano je 441 dijete, a programi u vrtićkim skupinama su poludnevni do 13 sati, cjelodnevni do 17 sati te igraonički program u trajanju od 4 sata, rekla nam je ravnateljica JU “Dječji vrtići” Mostar Danijela Kegelj. U skladu s duljinom boravka djece definirane su i cijene. U Javnoj ustanovi “Dječji vrtići” Mostar, koja je u državnom vlasništvu, za jaslice je cijena 190 KM, cjelodnevni boravak 160 KM, poludnevni 120 KM, a igraonički program 60 KM. No, unatoč čestoj percepciji javnosti kako su državni vrtići najskuplji, u Mostaru su cijene državnih i privatnih vrtića gotovo iste.

Cijenu od 190 maraka za jaslice ima i privatni vrtić “Sportić”, četiri sata boravaka su 150 KM, šest sati 170 KM, a osam sati 190 KM. Ipak, vlasnik vrtića “Sportić” Miroslav Klepić najavio je da će cijene porasti. – Za rujan 2017. godine vjerojatno će se dogoditi blagi porast cijena od 5% jer smo trenutačno najjeftiniji vrtić u Mostaru, kazao je Klepić te dodao kako, za razliku od drugih vrtića, ovaj radi do 22 sata pa roditelji, ako rade dvokratno, djecu mogu dovesti i dva puta dnevno. – Donedavno je postojala lista čekanja, međutim, kako dolazi kraj godine, više je nema.

Za one koji su već upisani ne treba natječaj, a kao i prošle godine, i ove ćemo primiti 70 djece. Već primamo rezervacije za ta mjesta, a do kraja lipnja sigurno će sve biti popunjeno, naglasio je Klepić. No, lista čekanja još je uvijek aktualna u JU “Dječji vrtići” Mostar. – Tijekom cijele godine imamo listu čekanja koja u varijacijama ne pada ispod 100 djece, a bit će 115 slobodnih mjesta, koliki je broj one djece koja prelaze iz vrtića u osnovnu školu, ispričala je Kegelj.

Najveća zainteresiranost

Nešto više cijene ima privatni vrtić “Čudesna šuma” u koji je u jaslički i vrtićki program upisano 55 djece i 20 djece u produženi boravak za školarce. – Vrtić radi od 7 do 17 sati. Mjesečni iznos za jaslice je 200 KM, za produženi boravak 220 KM, a za vrtićki 180 KM, navodi Ivana Brkljača, ravnateljica “Čudesne šume” u Mostaru. No, premda je cijena nešto viša, među mostarskim roditeljima vlada najveća zainteresiranost upravo za taj vrtić. – Tijekom cijele godine mogu se rezervirati mjesta, a mi smo već odavno popunjeni za iduću 2017./2018. godinu.

Imamo podulju listu čekanja gdje je oko 50 djece, ako ne i više, ispričala je Brkljača. Upis u mostarske državne i privatne vrtiće počet će sredinom lipnja, no do tada će, sudeći prema informacijama koje smo dobili, sva mjesta već biti popunjena, a za roditelje koji svojoj djeci nisu rezervirali mjesto i predbilježili ih za upise, ostalo je još jako malo vremena i nade da će svoje mališane uspjeti upisati u predškolske ustanove grada Mostara.