Home Društvo Svjedok: Buza je rekao da mu iz Uzdola ne trebaju zarobljenici, selo...

Svjedok: Buza je rekao da mu iz Uzdola ne trebaju zarobljenici, selo “očistiti”

SHARE

Činjenica kako se za zločine tzv. Armije BiH nad Hrvatima sela Uzdol sudi nakon 24 godine poražavajuća je sama po sebi. Nakon toliko vremena na vidjelo izlaze činjenice o tom događaju, a na ovotjednom ročištu protiv optuženoga Envera Buze izneseni su novi detalji. Ono što je rekao Safet Mujezinović, bivši pripadnik tzv. Armije BiH, otkrilo je kako se pripremao napad na Uzdol, piše Večernji list BiH.

Pripreme zločina

– Doznajemo 13. rujna da ćemo ići tu noć od zapovjednika Buze. U Dobrom Polju bilo je dosta vojske. Bio je Buza. Tu nam je rečeno (za akciju). Buza je rekao da mu ne trebaju zarobljenici. Da se očisti selo Uzdol i da mu ne trebaju zarobljenici. Rekao je ne samo meni nego svima. Kako se može reći drugačije nego da se pobije i završena stvar. Od čega čistiti ne znam jer su tamo bili civili. Vodili su nas mještani. Dok smo bili u Dobrom Polju maskirali su se da ih se ne prepozna. Here i Uzdol su na nekoliko stotina metara. Rekli su nam da ima kuća ljudi koji su u Njemačkoj i da možda ima novca u njima. Prošli smo rovove HVO-a makadamskom cestom. Nisu nas vidjeli. Kad smo došli dolje (u Uzdol), rasporedili smo se u strijelce. Pucali smo po kućama i palili sijeno da se stvori panika. U kućama nije bilo nikoga, ali smo čuli da su žene zapomagale. Kad sam ranjen, zapomagao sam, ali su zapomagale i žene. Jedan mladić je bio vani, imao je 17-18 godina . Pogodio me i ja sam pao. On me preskočio, a ja sam zvao pomoć. Previo me bolničar Amer Hero, posvjedočio je Mujezinović. Na pitanje tužiteljice je li vidio vojnike HVO-a ili civile, Mujezinović je rekao da nije nikoga vidio. Na pitanje Tužiteljstva je li Uzdol zauzet, Safet Mujezinović je kazao: – Što će biti zauzet kad su tamo bili samo civili. Kad su mi došli u posjet u Šćipe, rekli su mi da je ubijeno 20 do 30 civila, ali se još ne zna tko je to učinio. Nikada nitko nije tražio izjavu da vidi kako sam ranjen. Bio sam u Zenici dva mjeseca i nitko nije dolazio vidjeti kako sam.

Bio i Sefer Halilović

Na pitanje obrane Envera Buze tko je bio sve u Dobrom Polju, svjedok Mujezinović je rekao:

– Bio je Sefer Halilović. Tu je bio koji dan prije. Halilović nije ništa govorio.

Sve to jasno govori kako je vodstvo tzv. Armije BiH znalo kakav se zločin sprema u Uzdolu nad nedužnim civilima, ženama i djecom, ali ništa nije poduzeto kako bi se spriječio. Nadalje, ništa nije učinjeno ni poslije da se odgovorni za pokolj nad hrvatskim stanovnicima kazne. Tek sada, nakon gotovo dva i pol desetljeća, domaće pravosuđe sudi za te radnje odgovornima. Ili točnije, dijelu odgovornih jer sigurno je kako Enver Buza nije jedini koji je zločin pripremao i naredio, prema svjedočenju Mujezinovića, da se pokolj provede u djelo.