Home Društvo General Zlatan Mijo Jelić: Kakvi su bosanski kazamati najbolje zna naš heroj...

General Zlatan Mijo Jelić: Kakvi su bosanski kazamati najbolje zna naš heroj Maka Radić

SHARE

Zlatan Mijo Jelić govorio je na javnoj tribini “Kako se vode sudski procesi protiv pripadnika HVO-a u BiH” u Metkoviću, gdje je iznio podatke kako je tzv. ARBiH  tijekom rata imala 331 logor, a protjerala je čak 170.000 Hrvata s teritorija koji je kontrolirala.

Također, govorio je i o odnosu aktualne hrvatske politike prema generalima HVO-a.

“Nažalost, neki tvrde kako je sve ovo što govorimo podjela naroda, da svađamo Hrvate između sebe. Oni koji u hrvatskom političkom vodstvu traže da se institucionalizira problem nejednakog tretmana zapovjednika HVO-a i tzv. A RBiH, koji traže da se sustavno pomogne obiteljima optuženika HVO-a koji su u egzistencijalnim problemima, koji traže kazneno gonjenje zločinaca i zapovjednika iz redova tzv. A RBiH, bivaju etiketirani izdajnicima”, rekao je Jelić.

Rekao je kako “nas se poziva da se vratimo u BiH da se zajedno borimo, znajući da nad našim vratom visi optužnica i da bi nas na granici uhitili i odveli u neki od bosanskih kazamata”.

“A kakvi su kazamati zna najbolje naš heroj Marko Maka Radić. Njegovo Bijelo Polje kod Mostara je jednom spaljeno od Srba, drugi but od tzv. A RBiH, a sad on služi kaznu od preko 20 godina za udruženi zločinački poduhvat zato što je oslobodio Bijelo Polje”, istaknuo je.

Jelić je rekao i kako se generale “poziva da se zajedno danas borimo u BiH, i to nas pozivaju oni koji se zajedno s nama nisu borili kada smo mi ginuli u Domovinskom ratu”.

“Mi smo s ljubavlju ušli u obranu našega naroda u ratu, oni bi s ljubavlju morali djelovati danas politički u miru ne smije biti strančarenja, moramo se braniti istinom i zajedno, ali u istinskom zajedništvu, a ne zajedništvu u službi politike”, rekao je Jelić.

Umirovljeni general pukovnik HVO-a Željko Šiljeg, jedan od ratnih zapovjednika HVO-a u Domovinskome ratu, pozdravio je okupljene i zahvalio im na velikom odazivu, objasnivši da sve ono što se govori na tribini nepobitne su činjenice i istine, pozivajući se često na dokumente kojima se to može potvrditi.

– Svi smo mogući osuđenici i prognanici na temelju ovih presuda preko dvjesto pripadnika HVO-a, koji su procesuirani ili su odležali ili su, nažalost, izvršili suicid jer nisu mogli izdržati takve pritiske. Bahatost Sarajeva išla je do te mjere da sadašnjim časnicima hrvatske vojske na privatne adrese šalju prijetnje da dođu na ispitivanja. Posljedice ovoga svega su iseljavanje i odlazak cijelih obitelji, moguća plaćanja takvih presuda, ako do njih dođe, oduzimanje stečenih prava braniteljima, destabiliziranje obitelji branitelja. Ne smijemo o tome šutjeti jer je to izravan udar na opstojnost hrvatskoga naroda i u BiH i u Hrvatskoj te predstavlja problem nacionalne i državne sigurnosti RH, naročito na jugu gdje je najmanja. Šutjelo se za vrijeme turskoga doba, kad katolici nisu smjeli podići glavu, šutjelo se za vrijeme Austro-ugarske, šutjelo se u Jugoslaviji pa ljudi moraju shvatiti o čemu se radi i da su procesi pred nama u vremenima koja dolaze. Nadam se da ste iz ovoga izlaganja stekli cjelovitu sliku onoga zbog čega se to događa danas i koje se opasnosti kriju u budućnosti za opstojnost hrvatskoga naroda – naglasio je Šiljeg, koji je tijekom izlaganja predočio mnoštvo dokumenata, među kojima je i optužnica protiv generala Nedjeljka Obradovića, ratnoga zapovjednika neretvanske 116. brigade HV-a, a kasnije i ključnoga zapovjednika obrane hrvatskih prostora u BiH uz južnu granicu s Republikom Hrvatskom.

Prije tribine, generali su s veteranima HV-a i HVO-a te s metkovskom gradonačelnicom Katarinom Ujdur pred Spomenikom poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskome ratu položili vijenac i zapaljene svijeće.