Home Društvo Katolički školski centar „Petar Barbarić“ i Lidija Bradara pohvalili OŠ Vitina

Katolički školski centar „Petar Barbarić“ i Lidija Bradara pohvalili OŠ Vitina

SHARE

U petak je u Travniku svečanom akademijom za brojne uzvanike proslavljen Dan Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“, koji je važan temelj ostanka i opstanka Hrvata Središnje Bosne.

Ova ugledna obrazovno-odgojna ustanova nosi ime svog učenika Časnog Sluge Božjeg Petra Barbarića, koji je rođen u Klobuku kraj Ljubuškog, a umro u Travniku na glasu svetosti.  Cjelodnevno obilježavanje započelo je predstavom u 11 sati za sve učenike osnovne i srednje škole. Nakon predstave, uručena su priznanja i prigodni pokloni najuspješnijim učenicima, piše Hercegovački info portal – hip.ba.
Pohvalnicu za osvojeno prvo mjesto na kvizu znanja iz kemije dobio je učenik trećeg razreda Gimnazije Andrej Džajić, travnički sjemeništarac iz Ljubuškog.
Pohvalnicu za promociju Časnog Sluge Petra Barbarića izradom slikovnice povodom 120 godina od njegove smrti dobili su učenici Osnovne škole Tina Ujevića Vitina: Nika Barać, Lucija Barbarić, Anđela Biško, Anica Čolak, Anđela Čuvalo, Iva Zadro i Milla Zadro.

Pohvalnicu za najbolji literarni rad na temu „Stazama Sluge Božjega Petra Barbarića“ dobila je Matija Petrović, učenica osmog razreda PO Klobuk.
U sjemenišnoj crkvi održano je euharistijsko slavlje koje je, uz koncelebraciju još osmorice svećenika, predvodio vlč. Ljubo Zadrić, postdiplomac u Vatikanu. Uslijedila je izvedba, koreografsko-poetska drama „Travnička nadbiskupska gimnazija“ prema motivima Travničke spomenice, zapisima prefekta oca Antuna Puntigama te Andrićeve „Priče o kmetu Simahu“ protkane detaljima života Petra Barbarića, uz znamenite pjesme posvetnice Rajska Djevo i Do Nebesa nastale u travničkom sjemeništu.
Nakon svečanog programa, rektor don Željko Marić je posebno pozdravio goste iz Ljubuškog, učenike i vjeroučiteljicu Anu Bubalo, zahvalivši im na njihovom doprinosu na promociji Petra Barbarića te izrazio zadovoljstvo početkom uspješne suradnje ovih dviju škola koje će povezati, ne samo Ljubuški i Travnik, nego i Bosnu s Hercegovinom.
„Prvo osjećamo potrebu zahvaliti rektoru don Željku Mariću i ravnateljici Magdaleni Ljubas na pozivu, srdačnom dočeku i tome što su prepoznali i pohvalili naš mali doprinos u promociji Petra Barbarića. Drago mi je što smo uspostavili suradnju između Osnovne škole Tina Ujevića u Vitini i Katoličkog školskog centra Petar Barbarić u Travniku. U našoj školi smo pokrenuli niz aktivnosti kako bismo sve upoznali sa životom mladića koji je svetost zaslužio obavljajući svoje svakodnevne dužnosti. Prvi korak u našem projektu je izdavanje slikovnice „Divan mladić Petar Barbarić“ čije su ilustracije nacrtale moje učenice. Još jednom od srca vam hvala na ovakvom prijemu“, kazala je između ostalog u svom obraćanju Ana Bubalo koja je napisala tekst za slikovnicu.
Na svečanosti, uz učenike i roditelje bili su nazočni i predstavnici vlasti predvođenih Lidijom Bradarom, predsjedateljicom Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i Vlatkom Lukić, predsjednicom Općinskog vijeća Travnik, koja je pet ratnih godina provela upravo u Ljubuškom.
„Bila mi je čast upoznati učenike iz Ljubuškog čiji me projekt izrade slikovnice o životu Petra, iskreno ganuo. Petar Barbarić još je jednom povezao Bosnu s Hercegovinom jer će ovi nevjerojatni mladi ljudi sa svojom nastavnicom Anom Bubalo, sav ostvareni prihod od prodaje slikovnice darovati za travnički Katolički školski centar Petar Barbarić“, kazala je Lidija Bradara.