Home Politika VIDEO Neredi u Splitu: Kerum i časne sestre zajedno prosvjeduju protiv Frljićeve...

VIDEO Neredi u Splitu: Kerum i časne sestre zajedno prosvjeduju protiv Frljićeve predstave, policija izbacuje HSP-ovce iz kazališta!

SHARE

Policija je zauzela kazalište i kako doznajemo, počela je sa izbacivanjem pojedinaca iz teatra koji pjevaju pravaške pjesme!

Prije 15-ak minuta započeli su sa snimanjem situacije i publike, nakon čega su trojicu prosvjednika ‘izvukli’ iz kazališta! Radi se, kako doznajemo o pravašima.

Ispred kazališta okupljeni prosvjednici žvižduću publici, kako jedno po jedno polako ulaze u kazalište, te im pogrdno dovikuju ‘četnici’ i ‘balkanska krčmo’.  Pravaši i ostali protivnici održavanja predstave strateški su se rasporedili po kazalištu, uz mnogobrojne transparente, između ostalih i onoga na kojem piše ‘Sotono, odlazi iz našeg grada’, a teatrom se osim toga, u ovom trenu na najjače ori pjesma ‘Zovi, samo zovi’.

Inače, dosta karata za predstavu odavno je rasprodano a ispred kazališta viđeni su i Predrag Lucić te Dragan Markovina.

Kako doznajemo, ispred kazališta je žestoko napadnut i dramaturg te publicist Jasen Boko.Optužili su ga prosvjednici da je vrijeđao osjećaje vjernika. Boko se pak pokušao ispričati prosvjednicima, uvjeravajući ih da to za što ga otužuju nije istina.

Njegova isprika nije prihvaćena. Policajci u civilu naposlijetku su Boku otpratili do ulaza u kazalište.

Veliki dio ulaznica kupili su i pripadnici pravaških stranaka.

Podsjetimo, riječ je o predstavi koja je zaradila jednoglasne kritike kazališnih autoriteta, kao i kaznenu prijavu vrhbosanskog nadbiskupa Puljića.

I tijekom popodneva pred splitskim HNK počeo je najavljeni prosvjed zbog predstave  ‘Naše nasilje i vaše nasilje’ koja se inače prikazuje u sklopu Marulićevih dana.

‘Frljić u predstavi kao predložak rabi trilogiju Petera Weissa ‘Estetika otpora’ pokazujući radničku klasu pod fašizmom, čime navodno prikazuje aktualnu situaciju u Europi, posebno ukazujući na imigrante. Rezultat toga je ‘Naše nasilje i vaše nasilje’ – istakao je nedavno i njemački kazališni kritičar Sascha Krieger.

Scene sporne predstave već je prilike imao vidjeti dio europske kazališne publike – a od najzanimljivijih prizora predstave valja istaknuti golu ženu s hidžabom na glavi, koja u jednom trenutku iz svojega spolnog organa vadi nacionalnu zastavu. Nedugo nakon toga glumac koji predstavlja Isusa Krista silazi s križa (napravljenog od plastičnih posuda) i siluje tu muslimanku.

Raniji tijek događaja:

Desetak članova HSP-a ušlo je na predstavu “Naše nasilje i vaše nasilje” u splitsko kazalište koja počinje u 20 sati. Nisu rekli zašto idu na predstavu i kakvi su im planovi, a predvođeni su Markom Skejom, piše Slobodna Dalmacija.

Inače, u 19 sati počeo je drugi prosvjed u organizaciji HSP-a, HČSP-a…, no na Trgu Gaje Bulata vidljivo je i dosta pripadnika tzv. lijevih stranaka i udruga.

U jednom trenutku došlo je do naguravanja prosvjednika s policijom, no ubrzo je sve mirno riješeno. Inače, nisu zabilježeni nikavi ozbiljniji incidenti, a policajci, od kojih brojni u civilu, zasad imaju kontrolu nad situacijom.

Na prosvjed je došao i SDP-ovac Arsen Bauk. On je više od 20 minuta stoički podnosio teške uvrede. Na većinu pitanja prosvjednika je odgovarao, ali na teške uvrede i uvrede upućene njegovoj obitelji nije ništa rekao.

Naša sloboda prestaje tamo gdje počinje tuđa, ključna je rečenica prosvjeda na Trgu Luke Botića, pred splitskim HNK, a protiv izvođenja predstave “Naše nasilje i vaše nasilje” Olivera Frljića.

Nekoliko stotina prosvjednika, u ponedjeljak je poslijepodne, ispred crkve Gospe od zdravlja – na miran način izrazilo svoje neslaganje s postavljenjem ove, kako su je nazvali – “blasfemične predstave”, koja duboko vrijeđa vjerske osjećaje kršćana i muslimana – na repertoar Marulićevih dana, piše Slobodna Dalmacija.

 

– Radi se o čistoj političkoj provokaciji. Tu nema ništa umjetničkog. Ona vrijeđa vjerske osjećaje i nacionalni identitet, čiji je simbol hrvatska državna zastava, kazao je dr. Marko Jukić iz Hrvatske udruge Benedikt, koji je naglasio da on nije član nijedne političke stranke, već je njegova stranka samo i jedino Hrvatska.

– Smatramo Ministarstvo kulture koje je financiralo ovakve Marulićeve dane s 370 tisuća kuna, kao i ministricu kulture Ninu Obuljen, suučesnicima u ovom sramotnom činu, a najodgovornijim držimo intedanta HNK-a Gorana Golovka – kazao je Jukić, nakon čega su se čuli zvižduci i zaorilo “ostavka, ostavka”, a prosvjednici su podignuli transparente na kojima je bilo ispisano “Ova me predstava vrijeđa”.

– Kršćanski Splite, buni se! – zavapila je Daniela Visković Veršić, koja je govorila o liku i djelu oca hrvatske književnosti, a koji je, kako je kazala, pisao svoju Juditu nošen vjerom u trojednoga Boga.

– Ova predstava izruguje sve što je za Marka Marulića bilo veliko i sveto – istaknuo je i katolički laik Teo Klarić iz Hrvatske udruge Benedikt, a na istom je valu bilo i priopćenje Mjesnog ordinarija u kojem je upozoreno da se kultura zaodijeva u ruho nepristojne demokracije, a ovom se predstavom blasfemičnog sadržaja, direktno ustaje protiv čovjeka, Boga i nacije, i ruga našim svetinjama uoči blagdana splitskog zaštitnika Svetog Duje.

Prosvjedni skup u organizaciji Hrasta i Hrvatske udruge Benedikt, na trenutak je iskoristio i kandidat za gradonačelnika Splita Željko Kerum, koji je za postavljanje Frljićeve predstave optužio Andru Krstulovića Oparu i Marijanu Puljak.

 

– Zato protiv Frljića, ali i protiv svih političara koji su platili ovu predstavu, počevši od ministrice Obuljen, Oparine prijateljice umjetnice te ministrice Dalić, donatorice pametne Puljak treba podnijeti kaznenu prijavu zbog poticanja rasizma i rasnih podjela – ističe Kerum, te dodaje:

Ova predstava vrijeđa vjerske osjećaje kršćana i muslimana, njome se unose podjele u društvo i širi rasna mržnja. Poštujem sve ljude, vjernike, nevjernike, agnostike, volim svoje, ali nisam protiv tuđeg – kazao je Kerum i poljubio veliki križ koji je nosio oko vrata, podsjetivši novinare i okupljene znatiželjnike “da živimo u kršćanskoj Europi u kojoj je na svakom brdu jedan križ i zato je nedopustivo da se vjeru izvrće ruglu na bilo koji način”.

Novinarima se obratio i Jozo Matić, invalid Domovinskog rata, i kako je istaknuo član HDZ-a od 1989., koji je kazao da su, unatoč tome, što živimo u demokraciji i pluralizmu u kojem svatko ima pravo na svoje mišljenje, predstave koje imaju za cilj jedino vrijeđati vjerske i nacionalne osjećaje, koje vrve rasizmom – nedopustive.

– Ovaj prosvjed je točka na i konačno je vrijeme da institucije izvrše svoj posao, i zaštite zakone Republike Hrvatske. Nakon što su reagirali njemački, poljski i mađarski novinari, nakon što su se svi negativno izrazili prema scenama koje koje šire netoleranciju, mržnju, grubo vrijeđaju vjerske osjećaje, vrijeme je da se donese pravni lijek koji će zaustaviti devastaciju hrvatskog društva i hrvatskog naroda, kako u Hrvatskoj, tako i izvan naših granica – kazao je Ivan Turudić iz udruge Hrvatskih ratnih veterana Domovinskog rata, koji je naglasio da su organizatori prosvjeda izričito protiv toga da se održavanje predstave i fizički spriječi, a kako se najavljivalo od strane nekih krajnje desnih stranaka tijekom dana.

– Ne, i ne, mi smo protiv bilo kakvog nasilja, i mi u ovome trenutku na nasilje koje se provodi u Gradu Splitu, u HNK-u, nećemo odgovoriti nikakvim nasiljem. Ovo je mirni prosvjed, ne očekujemo nikakve ekscese, kazao je Ivan Turudić.