Home Crna kronika Njemački časnik vodio dvostruki život, uhićen zbog planiranja terorističkog napada

Njemački časnik vodio dvostruki život, uhićen zbog planiranja terorističkog napada

SHARE

Njemačka je policija uhitila vojnika Bundeswehra i jednog studenta zbog planiranja terorističkog napada s radikalno desnom pozadinom, a uhićenom se vojniku pripisuje kako je pod lažnim identitetom bio prijavljen i kao sirijski izbjeglica.

“Potpukovnik Bundeswehra vodio je dvostruki život. Mi se s nečim ovakvim dosad nismo susretali. Mislim da pred sobom imamo jedan vrlo neobičan slučaj”, rekla je glasnogovornica državnog tužiteljstva u Frankfurtu.

Kako je priopćeno, 28-godišnji pripadnik njemačko-francuske pješačke jedinice, stacionirane u francuskom gradu Illkirchu, još je početkom 2016. u Njemačkoj podnio zahtjev za azilom predstavljajući se pod lažnim imenom kao sirijski izbjeglica i na kraju dobio smještaj u jednom prihvatnom centru, kao i državnu potporu.

“Samo zato jer je bio stacioniran u Francuskoj ne znači da u svoje slobodno vrijeme nije mogao biti negdje drugdje”, rečeno je na konferenciji za novinare državnog tužiteljstva.

Postoji osnovana sumnja kako je uhićeni vojnik, zajedno s 24-godišnjim studentom koji je još na ispitivanju, planirao “napad usmjeren protiv državne sigurnosti”, no, ne navode se detalji. Kod 24-godišnjeg studenta također postoji sumnja u ekstremno desni svjetonazor.

Pripadnik Bundeswehra vlastima je upao u oči još početkom godine, kad je u bečkoj zračnoj luci u jednom WC-u sakrio pištolj, a priveden je početkom veljače kad je došao pokupiti oružje za koje nije imao dozvolu. Njemački mediji prenose kako nije riječ o oružju Bundeswehra.

Naknadnom se istragom došlo do zaključka kako je oružjem skrivenim u bečkoj zračnoj luci planirao počiniti napad. Državno tužiteljstvo zasad ne daje detalje o kakvom je napadu moglo biti riječi, a ističu samo sumnje u desničarsku pozadinu slučaja.