Home Društvo Sestra sestri poklonila maternicu!

Sestra sestri poklonila maternicu!

SHARE

Kristina i pet minuta mlađa Marina dokaz su da sestrinska ljubav ne poznaje granice! Kristina je rođena bez maternice, dok Marina do sada već ima troje vlastite djece i sada je odlučila svoju maternicu donirati sestri kako bi i ona mogla živjeti svoj san.

Taj san činio se neostvariv, ali sada je na dohvat ruke.

Postupak transplantacije maternice prvi puta učinjen je prije 15 godina. Još uvijek nije rutinski, ali daje rezultate. Samo liječnici u geteburškoj bolnici napravili su 9 transplantacija. Nakon toga šest je žena postalo majkama, neke od njih rodile su i dvoje djece.

Prije mjesec dana svega 160 kilometara od Kristininog doma, u Beogradu, tim domaćih i stranih liječnika učinio je podvig vrijedan divljenja- transplantirana je maternica.

„Ova operacija je praktički jedan povijesni poduhvat iz razloga što smo prvi put uradili transplantaciju materice kod jednojajčanih blizanaca. Do sada to u svijetu nije zabilježeno!“, objašnjava doktor Đorđević.

Da su ovakve transplantacije moguće čitala je i ranije, ali kaže Kristina, sve je to bilo tako daleko i neostvarivo. No već joj je tada sestra, inače majka trojice sinova,obećala donirati svoju.

„Ja bi isto uradila za nju, bez obzira na sve. Apsolutno isto! Ona zna koliko to meni znači i sretna sam što imam sestru koja mi može pomoći na taj način!“, kažeKristina.

Kako je riječ o jednojajčanim blizankama, čija su tkiva zapravo identična, cijeli je postupak lakši jer sestra koja je primila maternicu ne mora piti lijekove protiv odbacivanja organa.