Home Društvo Načelnik Tomislavgrada zaprijetio tužbama zbog komunalnih naknada

Načelnik Tomislavgrada zaprijetio tužbama zbog komunalnih naknada

SHARE

Načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Vukadin pozvao je sve dužnike da u što kraćem roku izmire svoja dugovanja po osnovu komunalne naknade. U suprotnom će biti suočeni s tužbama, najavio je.

Svi vlasnici stambenog, poslovnog, proizvodnog i građevinskog zemljišta urbanog dijela općine Tomislavgrad obveznici su plaćanja komunalne naknade koja se odnosi na korištenje objekata i uređaja zajedničke komunalne potrošnje.

Komunalna naknada obračunava se na temelju izgrađene korisne površine poslovnog ili stambenog prostora i građevinske zone, a u prosjeku iznos godišnje komunalne naknade za jedno kućanstvo je 100 KM.

Međutim, svoje obveze redovito izmiruje tek oko deset posto od 1.472 evidentirana kućanstva u urbanoj zoni Tomislavgrada.

Prema podacima općinske Službe za financije, u proteklih sedam godina, od kada se odlukom Općinskog vijeća Tomislavgrad naplaćuje komunalna naknada, ukupan dug popeo se na više od milijun KM, od čega dugovanja fizičkih osoba iznose 741.526, a pravnih osoba 404.458 KM.

U odluci Općinskog vijeće Tomislavgrad navodi se kako se sredstva od komunalne naknade koriste za obavljanje djelatnosti odvodnje i pročišćavanja otpadnih i oborinskih voda, održavanje čistoće, javnih površina, parkinga, groblja, javne rasvjete, preventivne deratizacije, obavljanje kafilerijskih poslova, dekoriranja i održavanja nerazvrstanih cesta.

S druge strane, građani smatraju kako svoje obveze za spomenute djelatnosti već izmiruju kroz plaćanje mjesečnih računa za komunalne i druge usluge.