Home Politika Božo Petrov iz Metkovića: Nikad više s HDZ-om!

Božo Petrov iz Metkovića: Nikad više s HDZ-om!

SHARE
Predsjednik Mosta Božo Petrov istaknuo je da je čudno što su smijenjeni upravo oni ministri u Vladi premijera Andreja Plenkovića koji traže odgovornost upletenih u slučaj Agrokor. Iz Metkovića je, na pitanje RTL-a Danas je li u svom gradu dočekan kao pobjednik ili gubitnik, poručio da Metkovci znaju cijeniti prave vrijednosti i da čestitaju mostovcima što su ‘ostali čistog obraza’ i ‘nisu se dali ucijeniti’

Na kritike da mostovci nisu bili lojalni partneri u Vladi, Božo Petrov odgovara da oni nikada neće biti lojalni kada se od njih traži da zaštite bilo koje informacije koje mogu govoriti o kriminalu u Agrokoru.

‘Smatram da je ovo idealna situacija u kojoj se treba sve raščistiti, Hrvatska treba ići naprijed, ali ne na način da se sve stavi pod tepih’, rekao je Petrov za RTL Danas.

Za premijera Andreja Plenkovića, koji je iz Bruxellesa poručio da neće biti ništa od izglasavanja nepovjerenja Mariću, kaže da je obmanuo hrvatski narod. ‘Danas to vidite prema svim računicama u medijima. Nema ni te polustabilne većine. I ako on zaista govori i misli da postoji stabilna većina koja će ga podržati, neka to dokaže. Inače  je kriv i za cjelokupnu krizu i za raspad Vlade’.

A što kaže na savjet Plenkovića koji u jednom intervjuu jasno kaže da su Mostovi ministri mogli ostati u Vladi da su otišli na cigaretu?

‘Mislim da je to toliko besramna i licemjerna poruka…Mi kao predastavnici svih onih koji su nam dali povjerenje trebamo biti oni koji će se na svaki mogući način truditi dati istinu. Mi ne smijemo ostati niti gluhi niti nijemi na sve ono što se događa. Dante je u svom djelu rekao da će u najdubljem dijelu pakla biti oni koji u trenu moralne krize ostanu suzdržani. A od nas se tražilo da izađemo zapaliti cigaru ili da se pravimo da ništa nismo čuli. Toliko o tome koliko se drži do ugleda institucija. Andrej Plenković je devet mjeseci pozivao na to da drži do ugleda institucija. A u trenu kada mu netko kaže nešto što i nije i njegovo mišljenje taj dobiva otkaz. Toliko o demokraciji’, odgovorio je Petrov.

Je li takvog Plenkovića očekivao? Nije ga baš uzdizao u nebo, ali je govorio da je puno bolji od Tomislava Karamarka. Njegova struka je i procjena ljudi, je li to njegov neuspjeh?

Božo Petrov i Tomislav Karamarko / Arhivska fotografija
Božo Petrov i Tomislav Karamarko / Arhivska fotografija

 

‘Nije stvar neuspjeha, i uvijek ćemo uvijek dati povjerenje, i kada stisnemo ruku držat ćemo se dogovora. Ja sam uvijek govorio dok god budu pobjeđivali argumenti, do tada će suradnja biti uredna.

U ovom trenutku ne da nisu argumenti pobijedili, nego je pobijedila zaštita kriminala oko Agrokora i politička odluka koja je cijelu državu dovela u krizu. I u ovom trenu mi ne smijemo šutiti. I mogu reći da svi oni koji u Saboru dignu ruku za Zdravka Marića, za ovakvu Vladu, zapravo dižu ruku ne za stabilnost države nego za spas HDZ-a’, ustvrdio je Petrov.

Jeste li spreman ponovno ući u brak s Plenkovićem ako će imati dobre argumente?

‘Ta priča je završena. Kada netko prekrši dogovor i bude ovoliko nekorektan, mi više nemamo što pričati. Mi smo prema HDZ-u bili potpuno korektni kao partneri, da sam ja u nekom trenu Plenkoviću rekao – ako smatrate da smo bili nekorektni napišite sve sa svoje strane, i mi ćemo isto, pa ćemo samo vizualno usporediti ta dva popisa…’.

A je li spreman na suradnju sa SDP-om?

‘Mi ćemo uvijek gledati tamo gdje su kvalitetni ljudi i s kime možemo računati na potporu. Toliko o tome. Nismo zatvoreni niti prema HDZ-u niti SDP-u, nego smo zatvoreni protiv toga da nikada na bilo kakav način nećemo podupirati ljude koji će na bilo kakav način štititi kriminal. A to je ono što se danas događa s HDZ-om i s predsjednikom Vlade’, odgovorio je predsjednik Mosta.

Pozvao je Plenkovića da dokaže da ima većinu i najavio da će prvi pravi test biti glasanje o opozivu Zdravka Marića.