Home Zanimljivosti Ove stvari guše vaš dom – bacite ih odmah

Ove stvari guše vaš dom – bacite ih odmah

SHARE
Teško je pronaći vremena i volje za detaljno čišćenje doma jer vikendom imamo doslovno sto drugih stvari kojima se veselimo, za razliku od kućanskih poslova. Ipak, uz klasične poslove odvojite vremena za ove sitnice jer utječu na kvalitetu života

Vikendom vjerojatno na listi imate usisavanje, čišćenje kupaonice i brisanje prašine, a kada se malo zagrijete, izbacite i neke stvari iz svog doma. Neke od njih bespotrebno zagušuju prostor pa ćete imati više mjesta, a druge su opasne za zdravlje i svakako ih se treba što prije riješiti.

Žičane vješalice

Ako ste nosili odjeću na kemijsko čišćenje, dobili ste je natrag lijepu i čistu na žičanoj vješalici koja vjerojatno od tada u ormaru – zauzima mjesto. To su priručne vješalice i dugoročno nisu dobre za vješanje odjeće pa ih bolje odmah bacite

Boce

Staklene boce treba reciklirati, a ako nemate mjesta u ormarićima, možda su za to djelomično krive i boce s pićima. Odmah pripremite one prazne, na drugima provjerite rok trajanja, a ona pića koja su pri kraju i mislite da vam ne trebaju ispraznite i odnesite sve u spremnike za staklo.

Iznošene cipele

Koliko god ih volite ili imaju kakvu sentimentalnu vrijednost, nemojte ih čuvati u ormaru ukoliko nisu za nošenje. Cipele lako zauzmu ormar, a ponekad se pokoji dobar par zbog toga sakrije pozadi i ne nosite ih iako su još uvijek dobre.

Odjeća

Znate li osnovno pravilo? Ako nešto ne nosite godinu dana, vrijeme je da se riješite toga. Dajte si malo truda ovih dana, uredite makar jedan ormar i donirajte ili poklonite ono što vam ne treba. Nemojte zaboraviti na manje komade poput iznošenog donjeg rublja, starih grudnjaka ili rasparenih čarapa.

Make up

Svaki komad make upa kojem je istekao rok trajanja ozbiljna je prijetnja vašem zdravlju jer primjerice može izazvati ozbiljne alergijske reakcije i druge zdravstvene probleme. Stoga što prije pročistite ladicu ili kozmetičku torbicu.

Dom je ugodniji za život ako je uredan
Dom je ugodniji za život ako je uredan

Lijekovi

I oni su opasni ako im je istekao rok trajanja ili ih niste čuvali prema uputama. U svakom slučaju, riješite ih se na propisan način, primjerice odnesite u ljekarnu.

Hrana

Britanski Independent na svoju je listu stavio i namirnice koje su se sakrile na policama hladnjaka ili u ormarićima, a istekao je njihov rok trajanja. Nemate li vremena, izbacite makar sve ono opasno iz hladnjaka i napravite mjesta za svježu hranu.

Vrećice

Plastične vrećice itekako su loše za okoliš jer im treba dug niz godina da bi se razgradile. Odbačene vrećice opasnost su i za životinje, a malo ih tko reciklira. Možda ste i vi među onima koji su sakupili bespotrebnu kolekciju. Riješite ih se i ubuduće radije koristite platnene ili papirnate. Platnene su dugoročno odlična opcija jer se mogu prati i dovoljno ih je imati nekoliko komada.

A četkica za zube?

Nažalost, istraživanja pokazuju da Hrvati imaju jako loše higijenske navike kada su njega i zdravlje zubi u pitanju. Stoga je na ovoj listi i redovna zamjena četkice za zube. Osnovno je pravilo da se treba zamijeniti nakon tri mjeseca korištenja.