Home Društvo Ljubušaci odlukom Vijeća ne će plaćati 20 KM za postavljanje kućnih brojeva,...

Ljubušaci odlukom Vijeća ne će plaćati 20 KM za postavljanje kućnih brojeva, biti će besplatno

SHARE

Stanovnici općine Ljubuški neće morati plaćati troškove postavljanja kućnih brojeva. To je najnovija odluka općinske vlasti i, svakako, bit će pozdravljena od građana kojima je u današnjem vremenu svako administrativno rasterećenje važno i dobro dođe. Odluku o izmjeni odluke o nazivima i označavanju ulica, trgova i parkova te označavanju objekata brojevima na području općine Ljubuški donijeli su općinski vijećnici, a glavna i jedina izmjena sadržana je u promjeni članka 7. koji sada glasi: “Troškovi označavanja objekata brojevima (nabava i postavljanje pločica s kućnim brojevima) padaju na teret proračuna općine Ljubuški”.

U prethodnoj odluci bilo je posve drukčije – naknadu od 20 konvertibilnih maraka plaćali su građani, vlasnici ili korisnici obiteljske kuće ili stambene zgrade. U slučaju kada se dodjela i postavljanje kućnoga broja obavlja prema zahtjevu vlasnika ili korisnika stambenog objekta, koji je bio predviđen za označavanje, a nije označen zbog toga što nije izvršena uplata naknade, tada se visina naknade uvećava za 50 posto. Tako je stajalo u odluci usvojenoj otprije nešto više od godinu dana, međutim, sada to ne vrijedi.

“Željeli smo osloboditi građane troška i uputili smo uime Općine Ljubuški, odnosno preko općinskog načelnika, prijedlog Skupštini ZHŽ-a da donese izmjenu zakona tako da svaka općina odluči samostalno na koji način će se to financirati, od vlasnika i korisnika ili iz svog proračuna. Županijska Skupština i Vlada to su prihvatile i Općinsko vijeće Ljubuški je oslobodilo građane obveze plaćanja. Nabava i postavljanje kućnih brojeva stajat će oko 10 konvertibilnih maraka po komadu, što neće biti velika stavka u općinskom proračunu”, kaže Željko Perić, stručni suradnik za gospodarski razvoj u općini Ljubuški. Perić dodaje kako su pločice s brojevima nabavljene i uskoro počinje njihovo postavljanje u urbanom dijelu grada i, za sada, u šest sela. Već se zna koji stambeni objekt ima koji broj, čeka se još samo da se pronađe i odredi izvođač posla. Što se tiče postavljanja ploča s nazivima i oznakama ulica, trgova i parkova, taj posao izvodi JP Parkovi iz Ljubuškog i pri samom je kraju, ostalo ih je svega nekoliko za postaviti.