Home Crna kronika SNIMKE TAJNOG NADZORA RAZOTKRILE LUKAVE ŠIFRE STOLAČKE NARKO-BANDE: “Natoči mi 10 litara…...

SNIMKE TAJNOG NADZORA RAZOTKRILE LUKAVE ŠIFRE STOLAČKE NARKO-BANDE: “Natoči mi 10 litara… Trebam još uz ovih pet guma”

SHARE

U nastavku procesa skupini optuženoj za krijumčarenje najmanje 80 kilograma marihuane slušale su se snimke tajnog nadzora okrivljenih koji su u šiframa dogovarali isporuke droge.

Optuženi su, kako javlja Novi list, Josip Proleta iz Ploča, Mirko Jurković i njegov sin Marin Jurković iz Delnica, Patrik Buršić iz Svetvinčenta, Sandi Pajković iz Pule, Franko Matošević iz Nove Vasi, Tihomir Gluhaković i Davor Nikolić iz Zagreba te Krešimir Budimir i Krešimir Šamadan iz Splita.

Dogovori preko telefona

Glavni organizator narko lanca bio je Zdravko Jurković koji je zajedno sa Mladenkom Ostojić i Simom Šljivićem uhićen u BiH gdje su već procesuirani i osuđeni na zatvorske kazne.

Međusobno su ponajviše komunicirali Zdravko Jurković stacioniran u Stocu i njegov brat Mirko Jurković s prebivalištem u Delnicama, a s njima se vrlo često čuo Josip Proleta kojeg optužnica tereti da je na području BiH u više navrata preuzimao marihuanu i krijumčario ju u Hrvatsku gdje su je potom preuzimali, prevozili i preprodavali ostali okrivljenici.

Šifre: kava, gume, litre

Mirko i Zdravko Jurković komunicirali su sms porukama, a razmijenili su ih bezbroj. U pročitanim porukama spominju se količine droge, primjerice u jednom sms-u koji je Mirko poslao bratu Zdravku stoji ‘Bili smo na kavi. 10 mu treba’.

Pritom nisu spominjali marihuanu, kao što se nisu spominjali niti kilogrami. Umjesto toga govorilo se primjerice ‘za ovih pet guma’ ili ‘natočiti 10 litara’. Bilo je tu i poruka poput ’16 litara ima’ i ‘daj da pošaljem 15 litara’, a što je očito trebalo zavarati istražitelje koji su ipak otkrili da se u stvari radi o kilogramima marihuane.

Tajni dogovori s policajcem

Optuženi Proleta je sa Zdravkom Jurkovićem razmjenjivao sms-ove, kao i sa Mladenkom Ostojić, dok se sa Mirkom Jurkovićem čuo telefonskim putem dogovarajući se oko vremena i lokacije sastanaka. Snimljeno je i niz telefonskih razgovora koje je Mirko Jurković vodio sa prikrivenim policijskim istražiteljem, a nakon kojih je redovito kontaktirao porukama brata Zdravka u BiH.
Suđenje se nastavlja u utorak kada bi trebala biti preslušana još nekolicina preostalih razgovora.