Home Zanimljivosti Usporite proces starenja manjim unosom kalorija

Usporite proces starenja manjim unosom kalorija

SHARE

Premda izvor mladosti još nije otkriven, istraživači su korak bliže otkriću strategije koja može usporiti proces starenja.Najnovija znanstvena otkrića na Sveučilištu Brigham Young ukazuju da smanjenjem broja kalorija koje dnevno unosimo, možemo djelujemo na usporavanje procesa starenja naših stanica. Točnije, smanjenje broja kalorija utječe na ribozome, a oni sintetiziraju proteine u stanicama. Ribozomi imaju više vremena za oporavak kada je unos kalorija manji, a to može usporiti proces starenja.

Ribozom je složena mašina, nešto poput automobila i povremeno mu je potreban servis da bi se zamijenili dijelovi koji su se najbrže istrošili. Kada se gume izližu, nećete odbaciti čitav automobil i kupiti nov. Jeftinije je da samo zamijenite gume.

Istraživači su obavljali ispitivanja na miševima promatrajući dvije grupe. Jednoj grupi je ponuđena neograničena količina hrane, dok je drugoj skupini bio ograničen unos kalorija – jeli su 35% manje od prve skupine miševa.Kada ograničite unos kalorija, dolazi do skoro linearnog produžavanja životnog vijeka. Izveli smo zaključak da restrikcija dovodi do biokemijskih promjena koje smanjuju brzinu starenja.

Ovo nije prvi put da se unos kalorija povezuje s procesom starenja. Brojne studije došle su do sličnih otkrića. Reducirani unos kalorija ne samo da je usporio proces starenja, već postoje i druga korisna djelovanja.

Miševi sa smanjenim unosom kalorija su energičniji i pate od manjeg broja bolesti. To se ne događa samo zbog toga što žive duže, već i zato što im je organizam u boljem stanju, drugim riječima, duže održavaju mladost.

No, prije nego što počnete smanjujete unos kalorija, poslušajte neke studije koje su se bavile promatranjem utjecaja manjeg unosa kalorija na proces starenja obično su provođene na miševima i drugim laboratorijskim životinjama, a na ljudima bi tek trebalo da se obave.

Hrana nije samo materijal za sagorijevanje – to je i signal koji kaže vašem organizmu i stanicama kako reagirati.

Premda se pokazalo da restrikcija kalorija i na druge pozitivne načine utuče na ljude, ipak, zaustavljanje starenja možda nije jedan od njih. Isplati se oprez kada razmišljate o unosu kalorija jer to izravno utječe na tjelesnu težinu, a prekomjerna težina je povezana s brojnim zdravstvenim problemima i bolestima.