Home Zanimljivosti Ćirilični natpis u Čapljini prenoćio nepošaran: policija traži krivce

Ćirilični natpis u Čapljini prenoćio nepošaran: policija traži krivce

SHARE

Problematika jezične netrpeljivosti na našim prostorima je već duže vrijeme prisutna. Stanovnici hercegovačkog juga i zapada su svakodnevno součeni sa scenama koje (ne)žele gledati. Zakonskim odredbama o dvojezičnim natpisima u cijeloj državi je tek počela lingvistička avantura.

Mirno, pitomo, po mnogim nagradama – najljepše i najuređenije mjesto u državi, ovih dana doživljava velike izazove s kojima će očito teško na kraj. Naime, nakon što su redari cestovnog prometa javno obilježili prometnice i ćiriličnim natpisima, rijetki su, pučki rečeno, ostali u komadu. No da su čuda moguća i da su svakodnevno prisutna ukoliko samo bolje promotrimo našu zbilju, najbolje svjedoči i natpis u Ševaš Njivama, na sjevernom pristupu općine Čapljina. Tabla koja je označavala ulazak u to maleno mjestašce je naprosto ostala nedirnuta 24h. Policijski službenici su odmah izašli na mjesto događaja te uokolo tražili pokvarene sprejeve, zamrznute kante boje i ostalu opremu koja je mogla dovesti do ovakvog raspleta.

Iz PU Čapljina se nisu htjeli oglašavati i samo su dali priopćenje u kojem potvrđuju ove nemile scene te se nadaju kako se nešto slično neće događati u budućnosti. Sve raspoložive snage su na terenu.

Ožalošćenim Čapljincima je stigla velika podrška iz Širokog Brijega koji su naveli kako vjerojatno najbolje poznaju sličan scenarij i da su do kraja uz svoje kolege iz PU Čapljina, kao i sve Čapljince koji drže do svog kraja, a uskoro i grada.