Home Gospodarstvo VIDEO: Hercegovina ima dobre potencijale za razvoj ruralnog turizma

VIDEO: Hercegovina ima dobre potencijale za razvoj ruralnog turizma

SHARE

Hercegovina je regija koja se može pohvaliti prekrasnim kraškim reljefom, jedinstvenom prirodnom, kulturnom i gastronomskom ponudom. Budući da obiluje i brojnim selima koja čuvaju tradiciju predaka, idealna je za ruralni turizam.

Seoski, odnosno ruralni turizam podrazumijeva mirno prirodno okruženje, očuvanje lokalnog identiteta, tradicije i običaja, od hrane do kulture. Iako se Hercegovina može pohvaliti takvim preduvjetima, ruralni turizam nazire se tek u tragovima, donosi Naša TV.

“Obitelji koje se žele baviti ruralnim turizmom teško to sebi mogu financijski priuštiti, zbog čega je potrebno više poticaja i podrške vlasti”, rekao nam je Davorin Medić, predsjednik Upravnog odbora Udruge za regionalni i ruralni razvoj “Hercegovački stap”.

I dok situacija po pitanju ruralnog turizma nije na zavidnoj razini, veliki broj ljudi napušta sela i odlazi u gradove koji pružaju za život bolje mogućnosti. No, željni odmora rijetki mogu priuštiti luksuzne destinacije te sve više traže mirnija mjesta, a to su upravo sela.

Prostor Međugorja pored Etno sela Herceg uskoro će biti bogatije za još jedno etno selo – Hercegovačko selo. To daje nadu kako se važnost ruralnog turizma lagano prepoznaje i u Hercegovini odnosno kako ide uzlaznom putanjom.

Između hercegovačkih gradića nižu se polja, brežuljci, kameni putevi, vinogradi i mediteransko raslinje, što u kombinaciji s poljoprivrednim proizvodima, ruralnim poslovima i domaćom hranom pokazuje kako potencijala nesumnjivo ima, samo je potrebno bolje ih iskoristiti.