Home Društvo Akcija čišćenja okoliša u HNŽ

Akcija čišćenja okoliša u HNŽ

SHARE

Stotinjak vreća s prikupljenim komunalnim otpadom poput PVC kesa, papirne i kartonske ambalaže, stakla i plastike te gotovo 430 tona prikupljenog, uglavnom građevinskog otpada, rezultat je akcije čišćenja prethodno mapiranih divljih odlagališta otpada na području Hercegovačko-neretvanskog kantona koju je koordiniralo Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša.

Ovu do sada najveću akciju čišćenja okoliša na području HNK inicirao je veći broj nevladinih organizacija, a na poziv Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša akciju je podržalo i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK dajući preporuku svim osnovnim i srednjim školama te visokoškolskim institucijama da akciju podrže čišćenjem školskih dvorišta i njihovog neposrednog okruženja.  Iako je primarni cilj akcije bio da članovi nevladinih organizacija u srijedu 10. maja, u jednom danu i uz pomoć mehanizacije uklone prethodno mapirana velika divlja odlagališta otpada uz saobraćajnice M 17 i M 6.1, zahvaljujući velikom odazivu studenata, učenika srednjih i osnovnih škola,  čak i onih najmlađih iz ustanova predškolskog odgoja, planirana jednodnevna akcija prerasla je u višednevnu a od otpada su očišćena i brojna školska dvorišta, igrališta, naselja i prilazni putevi.

Stavljanjem na raspolaganje mehanizacije te čišćenjem svog neposrednog okruženja, veliki doprinos uklanjanju divljih deponija otpada i čišćenju okoliša dala su brojna privatna privredna društva i djelatnici JP Elektroprivreda BiH d.d. koji su se odazvali pozivu Ministarstva da podrže ovu zajedničku akciju nevladinog i vladinog sektora.

Nakon što su u dvodnevnoj akciji uklonjene velike divlje deponije uz saobraćajnicu M 6.1 te na dijelu saobraćajnice M 17 na potezu od Aleksin Hana do Žitomislića, akcija se uz učestvovanje  članova nevladinih organizacija i mehanizacije nastavlja čišćenjem istih na području općine Čapljina do graničnog prelaza Doljani.

Budući da neprimjereno odloženi otpad predstavlja ne samo opasnost po okoliš i naše zdravlje  nego i narušava vizualni efekat naših turističkih destinacija uoči predstojeće ljetne turističke sezone, Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša poziva  sve institucije, privredne subjekte i građane HNK da se uključe u ovu hvalevrijednu aktivnost i organizuju akcije uklanjanja otpada i čišćenja okoliša u svom neposrednom okruženju.

Akcija velikog čišćenja okoliša prema principu da svako očisti svoje dvorište i svoj kraj, a zajedno cijeli Kanton, nastavlja se do 5. juna – Međunarodnog dana zaštite okoliša. Budite dio te akcije i dajte svoj doprinos jačanju svijesti o ugroženosti okoliša i potrebi usvajanja okolišu prijateljskih načina ponašanja svakog pojedinca,  ali i zajednice u cjelini.