Home Društvo VIDEO + FOTO: Pogledajte kadrove iz zraka jezeraca u Masnoj Luci

VIDEO + FOTO: Pogledajte kadrove iz zraka jezeraca u Masnoj Luci

SHARE

Od vodnih tijela na području Parka prirode Blidinje, važni su Blidinjsko jezero, nekoliko manjih jezera u Gornjoj Luci, potok Brčanj u istoimenom polju, te izvori u Masnoj Luci, Gornjim i Donjim Badnjima i Gornjim i Donjim Barama. Zbog oskudnosti vode, jako je važno zaštititi i nadzirati spomenuta vodna tijela, piše Blidinje.net.

Potreba za zaštitom i nadzorom vodnih tijela na području Parka još je i veća kada se uzme u obzir da vode s ovoga područja dreniraju na širok teren u okolici parka te njihovo zagađenje može izravno utjecati na kvalitetu tih voda.

Vode iz jezera Blidinje su meke zbog toga što uglavnom potječu od kišnice. Na temelju provedenih mjerenja sadržaja otopljenoga kisika i pH vrijednosti, sve ispitivane vode pripadaju vodama visokoga ekološkoga stanja, prema Pravilniku o monitoringu podzemnih i površinskih voda.

Na temelju provedenih ispitivanja koncentracije nitrita i amonijaka, sve analizirane vode zadovoljavaju granične vrijednosti za prvu klasu voda, prema Uredbi o opasnim i štetnim tvarima u vodama. Površinske vode Parka broje 112 vodnih jedinica, od kojih su 64 izvori, 18 lokava, 8 zdenaca, 2 snježna zdenca, 4 jezera i 16 ponora.

Priroda nam je podarila mnogo predivnih mjesta gdje čovjek može odmoriti i tijelo i duh, uživajte u kadrovima iz zraka na jezerca u Masnoj Luci koji su zabilježeni protekloga vikenda.