Home Crna kronika Akcija “X”: Automafiji iz Hercegovine zatraženo produženje pritvora za još dva mjeseca

Akcija “X”: Automafiji iz Hercegovine zatraženo produženje pritvora za još dva mjeseca

SHARE

Tužiteljstvo BiH zatražilo je produženje pritvora za još dva mjeseca Goranu Nižiću, Marku Nižiću, Jozi Markiću, Ferdi Vukoji, Mihaelu Menalu i Željku Brkiću osumnjičenim za kazneno djelo organiziranog kriminala u vezi s kaznenim djelima krijumčarenje i kaznenim djelom teška krađa. Navedeni su uhićeni u veljači ove godine u akciji kodnog imena ‘X’.

Odvjetnici osumnjičenih, Nada Dalipagić, Irena Pehar, Josip Muselimović, Lejla Čović i Senad Dupovac usprotivili su se prijedlogu Tužiteljstva smatrajući da Tužiteljstvo u dosadašnjoj istrazi nije uopće konkretiziralo dokaze na kojima zasniva postojanje osnovane sumnje da su osumnjičeni počinili kaznena djela.

Obrana je predložila Sudu da se osumnjičeni puste na slobodu, a da im se ako Sud smatra da je to potrebno odrede mjere zabrane u smislu napuštanja mjesta prebivališta, sastajanja s drugim osobama i obvezno javljanje nadležnom policijskom tijelu.

Vijeće suda bi svoju odluku trebalo donijeti danas tijekom dana kada osumnjičenim ističe pritvor koji im je u ožujku produžen za dva mjeseca.

Osumnjičeni su uhićeni sredinom mjeseca veljače ove godine, a sumnja se da je organizator grupe bio Goran Nižić zvani Arafat koji je u periodu od 2012. godine do dana uhićenja s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi organizirao grupu radi krađe skupocjenih vozila te njihovog krijumčarenja i prodaje u našoj zemlji i Republici Hrvatskoj i Srbiji. Grupi su pristupili ostali osumnjičeni i svako je imao točno određene i podijeljene uloge i zadatke, prenosi Dnevni list.

Sumnja se da je ova grupa odgovorna za više desetaka krađa skupocjenih automobila.

Akcija ‘X’ je izvedena u suradnji sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i policijskim službenicima Granične policije BiH, MUP-a Sarajevske, Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke županije.

Izvršeni su pretresi objekata na deset lokacija.