Home Društvo Boško i Admira: Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije koje ni metak...

Boško i Admira: Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije koje ni metak nije razdvojio

SHARE

Fotografija dvoje 25-godišnjaka kako nepomično leže na Vrbanja mostu, koji je grad podijelio na dva dijela, obišla je cijeli svijet. Boško i Admira proglašeni su sarajevskim Romeom i Julijom, a danas se navršavaju 24 godine od njihove tragične smrti.

Sarajevski Romeo i Julija ubijeni su 18. svibnja 1993. godine na Vrbanja mostu dok su zajedno pokušavali napustiti opkoljeni grad. Snajperski metak pogodio je Boška koji je izdahnuo. Drugi metak je pogodio Admiru. Smrtno ranjena dopuzala je do svoga ubijenoga momka, zagrlila ga i izdahnula.

Njihova zagrljena tijela sedam dana su stajala na mostu i nitko se nije usudio skloniti ih. Osmi dan Vojska RS-a je natjerala zarobljenike da ih podignu i odnesu na Grbavicu, prenosi Klix.ba. Sahranjeni su na groblju u Lukavici. Nakon rata, 1996. godine, prema želji Admirinih roditelja, njihova tijela su prebačena u Sarajevo i sahranjena na groblju Lav. Istraga o ubojstvu Admire i Boška nikada nije vođena i njihov ubojica nikada nije otkriven.

Na mjestu gdje su ubijeni nema nikakva obilježja ili spomena na dvoje mladih koji su simbol Sarajeva, suživota i iskrene ljubavi. Godine 2013. sarajevski rock bend Zabranjeno pušenje snimio je album s udarnom pjesmom “Boško i Admira”.