Home Kultura “KULTURNA RUTA BEĆARCA I GANGE” Tomislavgrad uskoro dobiva muzej gange

“KULTURNA RUTA BEĆARCA I GANGE” Tomislavgrad uskoro dobiva muzej gange

SHARE

Načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin nazočio je u petak potpisivanju ugovora između gradonačelnice Pleternice Antonije Jozić i ravnateljica Agencije za regionalni razvoj RH Stella Arneri o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Kulturna ruta bećarca i gange”.

Radi se o projektu prekogranične suradnje Interreg koji je uspješno ocijenjen od mjerodavnih tijela EU, u kojem je Grad Pleternica nositelj projekta, a Općina Tomislavgrad partner u projektu.

Vrijednost ukupnog projekta iznosi oko 17,5 milijuna kuna (oko 2,35 milijuna eura), od čega će Europska unija osigurati 85 posto sredstava, a sudionici projekta preostalih 15 posto.

Od odobrenih sredstava Poduzetnički centar Pleternica i Turistička zajednica Pleternica dobit će 1,35 milijuna eura, dok će Općini Tomislavgrad i Kulturno-informativnom centru (KIC) Tomislavgrad pripasti milijun eura, navodi Fena.

Cilj projekta je održavanje nematerijalne kulturne baštine, bećarca i gange, koja će postati kulturno turistička atrakcija, kako Pleternice, tako i Tomislavgrad.

U sklopu projekta, u Pleternici će se urediti središnji gradski trg s muzejom bećarca, dok će Tomislavgrad dobiti muzej gange.

U Tomislavgradu također je predviđena izgradnja šetnica ‘Hajdučke družine’ u Tomislavgradu, uređenje fasade na zgradi KIC-a u Tomislavgradu, izgradnja krovnog interpretacijskog plana razvoja te idejnog projekta uređenja budućeg muzeja gange.

Dnevnik.ba