Home Društvo Novi trend u BiH: Maturanti sve više unajmljuju osobnog fotografa, evo zašto

Novi trend u BiH: Maturanti sve više unajmljuju osobnog fotografa, evo zašto

SHARE

Osim što roditelji moraju izdvojiti novac za haljinu, odijelo, šminku, frizuru kako bi spremili maturanta za proslavu maturalne večeri, posljednjih godina unajmljivanje osobnog fotografa postalo je nezaobilazan trend.

Cijene usluga za fotografiranje jednog maturanta kreću se od 50 KM do 200 KM, a maturanti im se javljaju pet do šest mjeseci ranije kako bi rezervirali termin.

Saša Ratković, mladi fotograf, kaže za Nezavisne.com da rezervacije za slikanje matura počinju već u siječnju.

“Većina termina bude popunjena do travnja. Iako je veći broj djevojaka koje žele da na ovaj dan imaju profesionalne fotografije, događa se da se jave i momci koji žele da neke lijepe trenutke tog dana zabilježi objektiv fotoaparata”, kaže Ratković.

Dodao je da je svake godine sve više maturanata koji žele imajti svog fotografa kako bi sebi omogućili lijepe uspomene kojih će se moći sjećati svaki put kada pogledaju fotografije.

Katarina Dodev, maturantica Medicinske škole, koja je iznajmljivala fotografa, kaže da je cijena koju je ona platila realna, čak i niska, s obzirom na to koliko fotograf truda uloži.

“Za fotografiranje sam se odlučila jer mi je maturalno večer predstavljalo bitan događaj”, rekla je Katarina.

Sara Bajić, maturantica Srednjoškolskog centra “Gaudeamus”, kaže da je za fotografa izdvojila 70 KM i ističe da ima i dosta skupljih.

“Odlučila sam da me na maturalnoj večeri slika profesionalni fotograf zato što smatram da bi on, uz novac koji sam potrošila u čitav stajling, bolje dočarao moju haljinu i sam doživljaj maturalne večeri umjesto da su me slikali rodbina i prijatelji”, kazala je Sara.

Nikola Zajc, profesionalni fotograf, kaže da fotografira većinom iz ljubavi, ali naravno mora nešto da se zaradi.

“Profesionalni fotografi rade od 150 do 200 KM, a sve ovisi što ima u svojim ponudama.

Maturanti mi se znaju javljati pet do šest mjeseci unaprijed da rezerviraju termin. Ove godine radim 14 matura iz različitih škola, a javljaju mi se čak učenici iz Prijedora, Doboja i Prnjavora”, kazao je Zajc.