Home Društvo Pod povećalom Naše TV: Manje djece znači gubitak na svim poljima

Pod povećalom Naše TV: Manje djece znači gubitak na svim poljima

SHARE

Kretanje stanovništva je stalna pojava. Bosna i Hercegovina je uvijek bila emigracijska zemlja, pa se takvo stanje na nju odražavalo negativno u vidu smanjenja broja stanovnika, ali i pozitivno kroz financijski dio i stečena znjanja koja su potom dolazila izvana.

Trenutačno je skoro cijeli prostor ove države u negativnom trendu depopulacije gdje se preklapaju dva čimbenika: negativna stopa nataliteta i pojačano iseljavanje. O toj tematici se razgovaralo u ovotjednoj emisiji Pod povećalom Naše TV.

Politolog Vedran Biokšić je, između ostaloga, iznio zabrinjavajuće podatke za pet županija koje su osnivačice Sveučilišta u Mostaru. Prema dostupnim podatcima školska godina 2005./2006. u odnosu na 2015./2016. broji oko 17 tisuća učenika manje u osnovnim školama. “Razgovarajući s košarkaškim klubom Zrinjski, kažu da više ne mogu imati djece za treniranje kao što je to bilo prije. Isto to vrijedi i za razne druge dječje aktivnosti. Pomnožite tu brojku s bilo čim i dobivate jasniju sliku što to dugoročno znači”, dodaje Biokšić.

“Popis je trebalo raditi ubrzo nakon rata i to nekoliko puta, jer se tako dolazi do što točnijih podataka. Ovaj koji mi imamo iz 2013. nije do kraja upotrebljiv”, tvrdi prof. dr. sc. Snježana Musa s FPMOZ-a u Mostaru. Naglaša da bez podizanja kvalitete života tj. smanjivanja neizvjesnosti za mlade ljude nema smisla pozivati ih na ostanak ovdje, jer danas je svakome lako izračunati što mu se više isplati.

Svoj komentar u emisiji su dali i Draško Dalić, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije te mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH.

Emisiju u cijelosti pogledajte u prilogu.