Home Gospodarstvo SVEČANOST Europski vinski viteški red u Mostaru: Osnovan red vitezova vina BiH

SVEČANOST Europski vinski viteški red u Mostaru: Osnovan red vitezova vina BiH

SHARE

U subotu je u Katedrali u Mostaru održana svečanost promocije novih vinskih vitezova pripravnika i promaknuća u više razine viteštva Europskog reda vitezova vina. Ova družba djeluje više od pet stotina godina, u 25 zemalja s više od 4 tisuće članova.

Europski red vitezova vina je više od pet stotina godina stara družba, koja je obnovljena nakon II. Svjetskog rata u slobodnom gradu Eisenstadtu (Željeznom), Burgenlandu (Gradišće), Austrija, pod imenom Austrijski i Gradišćansko-panonski red vitezova vina. Od 1997. mijenja ime u Europski red vitezova vina (Ordo Equestris Vini Europae).

U cilju širenja svoje aktivnosti u drugim državama, “Red”, kojem je sjedište u Željeznom, uspostavlja svoje “konzulate” kao podružnice, pa su takve osnovane u Češkoj, Slovačkoj, Italiji (Furlaniji) i nekim drugim europskim državama.

2. lipnja 1990. godine potpisana je konvencija, a 26. listopada 1991. godine i dogovor o uspostavljanju konzulata za Republiku Sloveniju, kojem je sjedište u Minoritskom samostanu (tj. u samostanu Male braće) u Ptuju.

Viteški red je značajan čuvar vinske kulture, te djeluje na kulturno-društvenom području, neopterećen političkim, gospodarskim ili položajnim interesima.

Zadaća reda je:

– njegovanje, unaprjeđenje i širenje vinske kulture i uz nju vezanih djelatnosti,
– prenošenje znanstvenih saznanja o vinu,
– veličanje i promidžba plemenitih vina i podupiranje njihovih najboljih svojstava,
– priznavanje kulturno-etičkih vrijednosti, kao i podupiranje socijalne i karitativne djelatnosti. Viteštvo je pripadnost ideji istinske plemenitosti duha,
– zauzimanje za sve lijepo, dobro i istinito, za idealne vrijednosti, plemenitu duhovnost i viteško

Nastavljajući već uhodanu tradiciju širenja kulture Europskog vinarskog viteštva izaslanik Senata za Jugoistočnu Europu u Eisenstadtu Franz Haschej radi na Osnivanju reda vitezova vina Bosne i Hercegovine.

Prvi put svečanost promocije novih vinskih vitezova pripravnika i promaknuća u više razine viteštva (savjetnik), održana je u Mostaru u Katedrali u subotu 27. svibnja 2017. godine s početkom u 15 sati.

Svečanosti su nazočili predstavnici Senata Europskog vinskog viteškog reda iz Austrije, Slovenije i Hrvatske.

Primanju je prethodila Sveta misa, zatim slijedi primanje vinskih vitezova uz položenu prisegu. Primljeno je 18 pripravnika, te promaknuto u viši vinski viteški red pet savjetnika. Po završetku svečanosti u Katedrali prigodna svečana večera je upriličena u restoranu Romanca u Mostaru.

Slogan družbe glasi: “In honorem Dei et in honorem vini”, što u prijevodu glasi: “U slavu Boga i u slavu Vina”.

Maša TV | Federalna.ba