Home Društvo Gradski život zamijenili seoskim, posao cvjeta

Gradski život zamijenili seoskim, posao cvjeta

SHARE

Ljeto nam je pred vratima, a Sarajevo posljednjih godina postaje nezaobilazna turistička destinacija. Seoski turizam sve više privlači strane turiste, ali i građane naše zemlje. Neki od njih grad u potpunosti odluče zamijeniti selom. Evo i zašto…

Nekad je u Umoljane dolazio samo ljeti, za vikend. Sada je ovo njegova stalna adresa. Munib Fatić Muca i njegova obitelj gradski život zamijenili su seoskim. Odluka da prije sedam godina ovdje otvore restoran, a onda i počnu živjeti, mnogima nije bila jasna, donosi N1. Sada jeste!

“Kad sam doživio prvu zimu bilo je šokantno. Četrdeset godina života u gradu mijenjate za život na selu, kako mene tako i moje obitelji, supruge i sinova. Jednostavno ta livada i početak moj, baveći se tim poslom, rekao sam ako sam dao već 20 godina života u ugostiteljstvu, borio se, onda da probam i tu borbu u svom.”

Već tri godine, Koliba je uhodan posao. S njom je oživjelo selo. Od nje ne žive samo Fatići, nego i mještani. Najmlađi sin Berin ide u nabavku. Od susjeda otkupljuje sir, mlijeko i jaja. A Sadžida kuha. Sadžida je posao bankara zamijenila ovim u kolibi i kaže da nikad nije bila sretnija.

“Prvo od svoje obitelji sam krila, rekla da sam uzela neplaćeno, sad ima tri godine kako ne radim u banci i ja sam se preporodila. Ljudi koji kod nas dolaze, dolaze kao da su nam došli kući, oni osjećaju tu našu kućnu atmosferu.”

Njih četvero, pokazuju osobne iskaznice. Odnedavno su i prijavljeni u Umoljanima. Među rijetkim koji ovdje ostaju i zimi. U grad neće nikako niti djed Muharem niti baka Džemila. Iako u mirovini, rade i žive od turizma…

“Gosti dolaze, imamo par restorana. Etno hrana. Čisto zdravo, proizvodi jaja, sir, ne možeš prikupiti toliko. Subotom i nedjeljom sve ode. Mirovina je 320 maraka, ne bih mogao od nje ni 15 dana živjeti”, kazao je Muharem za N1.

“Evo ovo mi, pletem ja ovo, ove čarape. Tako se snalazim, radim, super mi je, lijepo, samo da sam zdrava”, dodala je Fata. Potencijal seoskoga turizma u bjelašničkim selima je veliki – govori djed. To pokazuju turisti kojih ima sa svih krajeva svijeta. Dolaze vidjeti prirodu, stećke, upoznati seoske običaje. I sezona tek predstoji. Nadaju se, kao što je s Kolibom oživjelo selo, oživjeti i duh povratka na selo.