Home Društvo Tisuće obitelji napustile BiH, mnogi idu jer se zadužuju preko granica mogućnosti

Tisuće obitelji napustile BiH, mnogi idu jer se zadužuju preko granica mogućnosti

SHARE

“Sin se oženio, kći se udala, muž i ja pomogli smo koliko smo mogli. Podigli smo kredit kako bismo im pomogli ‘stati na noge’. Sad je voda došla do grla. Ja sa svojom plaćom više ne mogu vraćati taj kredit, muž radi za dnevnice težačke poslove, ali i njih je manje nego što ih je nekad bilo i dogovorili smo se da ja odem u Njemačku i pokušam nešto zaraditi kako bismo vratili krediti i ‘stali na noge’. Sin i kći bi pomogli, ali i oni jedva spajaju kraj s krajem i vjerojatno će i oni uskoro put Njemačke.

Eto, što sam doživjela, da gotovo 50 godina, u vremenu kad bih mogla malo uživati u miru nakon cjeloživotnoga rada, ponovno moram raditi, još više i još napornije.” Tim riječima žena iz zapadne Hercegovine za Večernji list objašnjava što ju je snašlo i zbog čega se odlučila na odlazak u ‘obećanu zemlju’. Nažalost, ni prva ni zadnja. Ljudi traže sigurnost kako za življenje tako i ekonomsku stabilnost, a u BiH je ni u jednom pogledu nemaju. Politička kriza stalno je na vrhuncu, a ona koči i ekonomski razvoj države. Umjesto da čekaju bolja vremena, mnogi odlaze “trbuhom za kruhom”.

Revidiranje podataka 

Samo u 2016. BiH je napustilo 16 tisuća ljudi. Kad je Zapadnohercegovačka županija u pitanju, u evidenciji Unije za održivi povratak i integracije BiH stoji da je Ljubuški prošle godine napustilo 150 obitelji. Po tom istom podatku, Grude je napustilo 38 obitelji, piše Večernji list.