Home Gospodarstvo Hrvatska tvrtka proizvodi tkaninu u kojoj je vojnik “nevidljiv”

Hrvatska tvrtka proizvodi tkaninu u kojoj je vojnik “nevidljiv”

SHARE
Razvijali su je dvije godine u suradnji s američkim partnerom i trebala bi biti novi standard idućih deset. Komercijalna proizvodnja počinje 2018. godine Hrvatska vojna industrija jedna je od gospodarskih grana koja bilježi rast, čak 20 posto na godišnjoj razini. Tome pridonosi i inovativnost domaćih proizvođača. Među njima i čakovečkog Čateksa koji je prvi u Europi proizveo novu vrstu tkanine za specijalne namjene. – piše HRT

Kao u znanstvenoj fantastici, vojnici postaju nevidljivi.  Nije riječ o snu kakvog ratnog stratega, već o proizvodu čakovečke tekstilne industrije.  Nova tkanina dizajnirana je tako da, među ostalim,  bude i zaštita od nekih najmodernijih uređaja za otkrivanje.

– Izradili smo šaru koja doslovce već na 5 metara postaje stopljena s okolinom a sve dalje od toga u infracrvenom spektru evo gotovo da čovjeka vidite kao neku dio prirode, objašnjava Ivan Karol, projekt menadžer u Čateksu.

Jedinstvene šare su domaći dizajn kojim će se, vjeruju, pozicionirati i na tom području.

– Uzeli smo potpuno novi koncept razmišljanja u razvoju kamuflaže, a to je triangularno-poligonalni način prikrivanja. U samoj esenciji on je najprirodnija struktura u prirodi. To smo iskombinirali s bojama, nekakvom vegetacijom, tumači Karol.

Osim po uzorku tkanina NYCO EKTREME od dosadašnje je, od koje se šiju i odore za Hrvatsku vojsku, bolja još po mnogočemu: Po parametrima za 30 do 50% bolja, radi se o kvalitativnim obilježjama poput izdržljivosti, habanja i sam njen vijek upotrebe – čak i do 4 godine.

Razvijali su je dvije godine u suradnji s američkim partnerom i trebala bi biti novi standard idućih deset. Komercijalna proizvodnja počinje 2018. godine.

Svi žele tkaninu odmah, a to naravno nije moguće. Čateks izvozi čak 80% svoje proizvodnje. Posluju s gotovo svim članicama Europske unije i diljem svijeta, pa primjerice i s Kuvajtom. – piše HRT