Home Nekategorizirano REVOLUCIJA ZA DIJABETIČARE: Bio-osjetljive tetovaže mijenjaju boju kada se promijeni razina šećera...

REVOLUCIJA ZA DIJABETIČARE: Bio-osjetljive tetovaže mijenjaju boju kada se promijeni razina šećera u krvi

SHARE

Nakon pametnih telefona, televizora i ostalih uređaja, znanstvenici rade na novom otkriću – pametnim, bio-osjetljivim tetovažama, koje, promjenom boje, reagiraju na promjenu razine šećera u krvi. Zahvaljujući inovativnoj tinti za tetoviranje, ‘“vlasnik“ pametne tetovaže moći će, vrlo jednostavno, pod kontrolom držati i razinu natrija te pH.

„Dijabetičari su osuđeni na svakodnevnu, redovitu kontrolu koja je invazivna jer se, da bi se izmjerila razina šećera u krvi, moraju više puta dnevno bockati u prst, stoga bi im inovativna, bio-osjetljiva tetovaža, znatno olakšala život“, poručuju znanstvenici s Harvarda i Instituta za tehnologiju Massachusetts.

Specijalna tinta, koju su osmisli, u sebi sadrži kemikalije koje su osjetljive na promjene razine šećera i natrija u krvi te na pH organizma. Primjerice, kada se razina šećera poveća, tinta osjetljiva na glukozu, mijenja boju od plave prema smeđoj. Poveća li se razina natrija, boja tetovaže postaje jarko zelena pod UV svjetlom. Pomiču li se pak alkalne razine, pH senzor reagira te se boja mijenja od ljubičaste do ružičaste.

Za sada su pametne tinte testirane sam na uzorcima svinjske kože, a prije no  što se nađu na tržištu morat će proći i niz dodatnih testiranja kako bi se ispitala trajnost takvih tinti, preciznost kojom mjere promjene spomenutih parametara u krvi te eventualne alergijske reakcije.

Tetovaža koja govori čuva uspomene na najdraže

Osim inovativnih tetovaža, čija je primjena u medicini sve izglednije, na tržištu su se nedavno pojavile i zvučne tetovaže. One omogućavaju da u svakom trenutku čujete glas drage osobe koji će zauvijek biti „ugraviran“ na koži. Uz pomoć aplikacije na mobilnom telefonu, tzv. soundwave tetovaža se jednostavno skenira, a mobitel potom reproducira zvučni zapis istetoviran na koži. Inovacija, koja kombinira suvremenu tehnologiju i umjetnost oslikavanja kože, otvara potpuno nove mogućnost za čuvanje dragih uspomena.